mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

"A máját ettem meg szép, nagy szemű babbal és jó chiantit ittam rá" - 30 éves A bárányok hallgatnak

2021. február 13. - paddydori

the-silence-of-the-lambs-wallpapers-11.jpg
A Valentin-napot az emberek (elsősorban Amerikában, de mint tudjuk, sok helyen átvették ezt az ünnepet) a szerelmükkel töltik, vacsorázni mennek, esetleg beülnek a moziba megnézni egy jó filmet. Nos, nem lehet nem észrevenni mai évfordulós filmünk premierdátumának iróniáját, ugyanis A bárányok hallgatnak 30 éve pont a szerelmesek napján jelent meg Amerikában. Gondoljunk bele, mekkora meglepetés érhette azt a párt, amelyik az előzetes megnézése nélkül ült be a filmre egy kis romantikázásra.

A filmtörténet egyik legjobb és legnagyobb hatású thrillere Thomas Harris 1988-ban írt regényéből készült, melyben Clarice, a fiatal FBI-gyakornok egy sorozatgyilkos, Buffalo Bill nyomán jár, ebben pedig a kiváló pszichiáter, Dr. Hannibal Lecter tanácsai segítik. Nem elhanyagolható a tény, hogy a börtönbüntetését töltő Lecter maga is sorozatgyilkos, méghozzá olyan, aki szereti megkóstolni áldozatait.

A főszerepekben Anthony Hopkinst és Jodie Fostert láthattuk, ám nem ők voltak a rendező első választásai. Mint kiderült, Jonathan Demme Sean Conneryt és Michelle Pfeiffert szerette volna megnyerni a filmhez, de mindketten elutasították a felkérést. Ma már tudjuk, milyen nagy szerencse, hogy így lett.

Sir Anthony Hopkins már az 1960-as években Nagy-Britannia egyik legnagyobb színészének számított, az évtized végétől pedig vásznon is láthatta őt a közönség. Szerepelt Az oroszlán télenben, A Lindbergh-bébi elrablásában, A híd túl messze van, a Bounty és Az elefántember című filmekben is. Meglepő természetességgel alakította a perverz, pszichopata gyilkos karakterét, aki valahol mégis képes rokonszenvet ébreszteni a nézőben, így az áttörést Lecter hozta meg a számára. AZ IMDBB szerint mindössze szűk huszonöt percet volt látható a filmben, mégis elnyerte a legjobb férfiszereplőnek járó Oscar-díjat. Így ő lett a második, aki ilyen rövid filmbeli jelentléttel tudott nyerni, az első helyen 23 és fél perccel David Niven áll az 1958-as Külön asztalokban nyújtott alakításáért.

Jodie Foster legelső emlékezetes munkája az 1976-os Taxisofőrhöz fűződik, melyben Irist, a tini prostit játszotta, és amiért Oscarra is jelölték. A díjat akkor nem, azonban tizennégy évvel később A bárányok hallgatnak főszerepéért viszont megkapta. A film így összesen 5 aranyszobrocskával lett gazdagabb, hiszen a két színészen kívül díjat kapott még a rendező, a forgatókönyvíró Ted Tally, és hazavitték a legjobb filmnek járó trófeát is. Ezzel egyike lett a filmtörténet három olyan művének, melynek sikerült a „Big Five”-ot, vagyis az Akadémia díjai közül az öt legnevesebbet elnyernie. A másik két ilyen film a Száll a kakukk fészkére és az Ez történt egy éjszaka voltak.

A Hopkins és Foster közötti kémia nagyban rásegített a sikerre. Foster egy interjúban elmondta, hogy a forgatás során a felvételeken kívül nem beszélt Hopkinssal, szándékosan kerülte, mert félelmetesnek tartotta. Az utolsó napon aztán, amikor odalépett hozzá a férfi, kibukott belőle, hogy „Nagyon féltem tőled!”, aki erre azt válaszolta, hogy „Én is tőled!”.

Amikor Lecter és Sterling első találkozásakor előbbi kigúnyolja a nő déli akcentusát, az színtiszta improvizáció volt Hopkins részéről (a magyar szinkronban nem volt hallható az akcentus). Ennek köszönhető Foster arcán a teljes döbbenet, aki személyes sértésnek vette a csúfolódást, később persze megköszönte a színésznek, hogy ilyen módon segítette hozzá az őszinte reakcióhoz.

Hopkins vérfagyasztó játékához sokat hozzátettek az apróságok, mint például az, hogy nem pislogott.

A kannibál gyilkost Sinkó László hangján hallottuk megszólalni a magyar változatban, aki Hopkins karrierjének jelentős részében „együtt” dolgozott angol kollégájával. Először Az élet dicséretében volt szinkronhangja, ezt a párosítást Rehorovszky Béla szinkronrendezőnek köszönhetjük. Hopkinst más filmjeiben Szersén Gyula, Kőszegi Ákos, Fodor Tamás és még számos társuk szinkronizálta, de olyan sokszor, mint Sinkó, csak Reviczky Gábor szólaltatta meg a színészt.

A legtöbb jelenetben a Clarice-hez beszélő szereplőket úgy vették fel, hogy majdnem teljesen a kamerába nézve beszéltek, azért, hogy a nézők minél jobban az ő szemszögéből lássák a dolgokat, szinte az ő bőrében érezve magukat. Magyar hangja Ráckevei Anna volt, akit Fosteren kívül Andie MacDowell, Meryl Streep párjaként hallhatunk még gyakran (már amikor utóbbi hangja nem Kovács Nóra).

A Ted Levine által alakított Jame Gumm (vagyis Buffalo Bill) karakterét három sorozatgyilkosra alapozták a film írói, méghozzá Ted Bundy, Gary Heidnik és Ed Gein jellemzőiből és tetteiből gyúrták őt össze. A magyar változatban Sörös Sándort hallottuk, aki nem más, mint Tom Selleck, Mel Gibson és William Shatner itthoni „párja”.


A bárányok hallgatnak előzményének a 2002-es Vörös sárkány tekinthető, ami szintén Thomas Harris egy regényén alapszik, Hopkinssal, Edward Nortonnal és Ralph Fiennessel a szereplőgárdában. Másik előzményfilmje történetileg a 2007-es Hannibal ébredése, ami viszont teljesen különböző színészgárdával készült.

A mozinak 2001-ben Hannibal címmel folytatása is készült, amiben szintén láthattuk a brit színészt, Clarice karakterét azonban Julianne Moore alakította.

Nem elhanyagolható az sem, hogy 1986-ban Harris előbb említett regényéből már forgattak egy filmet Az embervadász címmel, más szereposztással. A Lecter helyett akkor még Lecktorként emlegetett karaktert Brian Cox játszotta, és Jodie Fosternek se volt még nyoma. Ez azonban nem tartozik a "kánonhoz", ami a Hannibal-filmeket illeti.

További hangok voltak még:

Györgyi Anna - Ardelia Mapp, Clarice szobatársa (Kasi Lemmons)

Mécs Károly – Jack Crawford ügynök (Scott Glenn)

Cseke Péter – Dr. Frederick Chilton (Anthony Heald)

Moór Marianna - Ruth Baker szenátor (Diane Baker)

Nemrég érkezett egy trailer a film univerzumában játszódó sorozatról, melyben sajnos Hannibalnak nyoma sincs, a főszereplő Clarice lesz (update: 11-én volt a premierje a CBS-en). Ti mit gondoltok, lehet egy sorozat olyan jó, mint a film? Mint például a Mads Mikkelsen-féle Hannibal-sorozat?

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1916417330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luighi 2021.02.14. 18:50:46

Igen, lehet egy sorozat olyan jó, mint a film.
Például a Fargo fimként is, sorozatként is remek!
A Mads Mikkelsen-féle Hannibal-sorozat megnézését tervezem. Pláne hogy Ő is nagy kedvencem az igaz nagy kedvenc Anthony Hopkins mellett.
És a Hannibált is rég láttam az előzményekkel együtt úgyhogy nem fogok unatkozni! ;-)
(Most épp a Dextert nézem, de nem vagyok ám vér fetisiszta, ha úgy is tűnne ezekből!)

nincs1agy 2021.02.14. 19:47:25

Diane Baker-Moór Marianna.. az elrabolt nő anyja, aki szenátor.

paddydori 2021.02.14. 19:48:32

@nincs1agy: Köszi! A videó leírásában benne volt, innen meg kifelejtettem :)

nincs1agy 2021.02.14. 19:48:37

A bőrlányok hallgatnak..(már) :DD

zaturek 2021.02.14. 22:10:35

Jodie Fosternek a következő hölgyek kölcsönözték már a hangjukat:
Ráckevei Anna,
Fehér Anna,
Kubik Anna,
Györgyi Anna,
Götz Anna,
Orosz Anna.

Volt egy filmje, aminek az volt a címe, hogy Anna és a király.

Hát nem furcsa? :)

gigabursch 2021.02.15. 07:44:48

A Hannibál ébredése bűnrossz.
Nem a sztori, nem a forgatókönyv, hanem a casting.
Sikerült egy barna szemű kölyköt találni, aki egy fejjel magasabb a kék szemű Hopkinsnál.

@zaturek:
Óriási!

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.02.15. 09:10:42

Fogalmam sincs, hogy ezek a beteg emberekről szóló filmek miért annyira népszerűek. Szerintem semmi izgalmas sincs abban, hogy vannak elmebetegek, akik másokat kínoznak és ölnek meg. Erről elég egy filmet is csinálni. De ekkora mennyiségben, és mindenféle Oscarral megtámogatva pedig egyenesen nevetséges, sőt félelmetes. A társadalomról bizonyítványt állít ki ez a hozzáállás. Szerintem rengeteg ember látens pszichopata, azért népszerűek ezek a filmek.
Egy kicsit nekem a középkori mutatványosokra emlékeztet, ahol sokan befizettek azért, hogy törpét, meg elefántot meg kétfejű embert lássanak. Alantas szórakozás, na.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2021.02.15. 09:51:42

@zaturek: Én azért látok ott egy Dórát is.:)

Veszéjben a lyogállamiság ! 2021.02.15. 12:45:57

@gigabursch: Pedig ezt már Henry Fondánál is meg tudták oldani a Volt egyszer egy vadnyugatban. Fonda szeme barna, a filmbéli karakter Franké pedig ugye kék. Mondjuk eltartott egy ideig, míg rádumálták a kék kontaktlencsére, a szerződésbe ugyanis elfelejtették ezt belevenni.:)

gigabursch 2021.02.15. 14:07:06

@fofilozofus:
Nem mondom, hogy nincs igazad.
Dettó Ponyvaregény.

gigabursch 2021.02.15. 14:10:38

@Agent eM:
Már nem tudom ki és miért alkotta meg az elsőt, de ez még a sokszor előcitált Bukásnál is jobb sorozat lett.

eßemfaßom meg áll 2021.02.15. 16:56:18

@fofilozofus: Kérlek sorod fel az 5 kedvenc filmed.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2021.02.15. 17:46:36

@Gukker: Igaz, rosszul emlékeztem. Valójában, amikor Fonda elvállalta a szerepet és elkezdett dolgozni a figurán-gondolom akkoriban nagyobb mozgásterük volt a színészeknek-egy bajszos barna szemű fickót képzelt el, és ezért csináltatott barna kontaktlencséket, de a rendező lebeszélte végül erről.
Mindenesetre a szemszín megváltoztatása már akkoriban sem okozott gondot.
süti beállítások módosítása