mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

50 éves az Onedin család

2021. október 14. - Karsa Tímea

onedin_csalad.jpg

Immáron fél évszázada, hogy a BBC leadta az Onedin család első epizódját, mely 1971-től 1980-ig ment a briteknél.

A Magyar Televízióban többször ismételték. Olvasóink többsége a ’90-es évekből emlékezhet rá: hatalmas hajó, jellegzetes vitorlákkal, pajeszos, szép hangú főszereplővel, talán még a bevezető zene is sokaknak rémlik. Apropó bevezető, hogy is volt?

A 91 ötvenperces epizód az Onedin család csaknem negyedszázados történetét meséli el. James Onedin kereskedelmi hajózási társaságot szeretne, ám örökségéből nem telik rá. A plusz tőke érdekében feleségül veszi Anne-t, akinek apja birtokolja a Charlotte Rhodes nevű hajót – és ezzel Anne is jól jár, hiszen apja halála után is anyagi biztonságban élhetne. Ahogy az lenni szokott, idővel megszeretik egymást, és sok-sok kalandot élnek át a tengeren. Az emberi sorsok mellett a 19. század történelmébe is betekintést nyerhettünk, melyet korhű jelmezekkel tettek még átélhetőbbé.

Az Onedin család egy liverpooli író, Cyril Abraham fejéből pattant ki, ezért is kezdődik a történet ebben a kikötővárosban. 1973-ban egy interjúban azt mesélte, hogy a különleges családnevet sokáig kereste, majd rábukkant Ondine-ra, egy mitologikus tengeri szörnyre, és az e betű cseréjével alkotta meg James Onedint.

A sorozat bevezetője a Spartacus című balett egy részlete: Aram Hacsaturján, 20. századi zeneszerző írta Spartacus és Phyrygia táncához.

 A 37. másodperctől csendülnek fel az ismerős dallamok

 

A sorozatot Anglia-szerte forgatták. Sok időt töltöttek a Devon megyei Dartmouth-ban, ahol a helyiek is besegítettek: a helyi tűzoltóbrigád rendkívül hasznosnak bizonyult akkor, amikor vihart kellett imitálni.

Peter Gilmore és Anne Stallybrass a való életben is összeházasodtak. A forgatások után is kapcsolatban maradtak, és végül 1987-ben hivatalosan is összekötötték életüket, majd Gilmore 2013-as haláláig éltek együtt.

A szinkronhoz két változat készült. Az első, 1978-as verzióban Kristóf Tibor szólaltatta meg a főszereplőt, ám ez valahogy elveszett, így a ’90-es években újra kellett szinkronizálni.

James Onedin – Peter Gilmore – Helyey László

onedin_helyey_laszlo.jpgA rendező, Michael Briant számára kedves kollégaként emlékezett vissza a főszereplőre. Elmondása szerint Gilmore szerény ember volt, és mivel úgy érezte, hogy túl sokat van a képernyőn, külön kérte, hogy több olyan jelenet legyen, amiben nem szerepel. Nem rajongott a hajókért és a tengerért, de ez nem tartotta vissza attól, hogy a rizikósabb mutatványokat is végrehajtsa a film kedvéért. Az első szinkronban Fodor Tamás Kristóf Tiborra osztotta a főszerepet, a második szinkront pedig Helyey László kapta meg, Kosztola Tibor jóvoltából. A színész csodásan lekövette a kalandort, átvéve humorát és keménységét is. Lánya, Márkus Helyey Nóra elmondása szerint édesapja nagyon kedvelte Peter Gilmore-t, és ha ideje engedte, a televízióban is megnézte a sorozatot. A család nőtagjai különösen szerették az Onedin családot, és a mai napig emlegetik, hogy milyen ,,jó volt benne a Laci". 

Anne Webster – Anne Stallybrass – Szirtes Ági

onedin_szirtes_agi.jpgAnne – a későbbi Mrs Onedin – határozott nő volt, és így is tartott ki férje mellett egészen addig, míg a második évad végén életét nem vesztette. A színésznő a valóságban nyolc évvel élte túl Peter Gilmore-t, idén júliusban hunyt el. 1964-től 2015-ig aktívan forgatott, ám legismertebb szerepe kétség kívül Mrs Onedin volt. Az első változatban Császár Angela, míg a másodikban Szirtes Ági magyarította brit kollégáját. Ugyan a magyar színésznőnek hangja rendkívül jellegzetes, mégsem szinkronizál kirívóan sokat, ennek ellenére volt még emlékezetes karaktere, mégpedig a Csengetett, Mylord?-ban, ahol Cissy Meldrum karakterét szólaltatta meg.

 

Baines kapitány – Howard Lang – Ujlaki Dénes

onedin_captain.jpgA hajóskapitány is üdítő színfoltja volt a sorozatnak. Az őt megszemélyesítő színésznek nem kellett megjátszania magát, amikor a hajózásért való rajongást kellett megmutatnia, hiszen ő maga is imádott a vízen lenni. A második világháború alatt a haditengerészetnél szolgált, idős korában pedig saját hajóján járta be Anglia déli partjait. Az első változatban a jellegzetes hangú Simon György szólaltatta meg a kapitányt, aki bizonyára kiváló választás volt, mert karaktere nagyon hasonlít a brit színészhez. A ’90-es években Ujlaki Dénes adott hangot a hajó vezetőjének, aki szintén nem vallott szégyent.

 

Újrakezdenétek a sorozatot? Nosztalgiáznátok? Csak bátran, itt is van az első epizód:

 

Ti is ott ültetek a tévé előtt kedd esténként várva a hatalmas hajó és legénysége legújabb kalandjait? Meséljetek!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6216719126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.10.15. 13:38:54

Ha jól emlékszem, ez volt az utolsó olyan sorozat, aminek minden epizódja elé leültünk családilag. Azt nem is tudtam, hogy később újra kellett szinkronizálni. Ez utóbbi verziót nem ismerem.
Amúgy nagyon szerettem. :)

butyko 2021.10.15. 14:25:42

Többször láttam a sorozatot,megvan könyvben és DVD-n. Imádom a zenéjét. Életem legnagyobb élménye volt,amikor a Fekete-tengeren egy három árbocos barkettát kormányozhattam! ,a Royal Helena-t. Tengerre,magyar! - mondta Kossuth Lajos.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.10.15. 17:54:20

Nem voltam kimondottan hűséges nézője a sorozatnak, de sok részt láttam belőle. Az eredeti szinkronnal, bár ezt a másodikat is ismerősnek találom, ezek szerint nem rossz választás. Most, hogy a posztba ágyazott első részbe belenézegettem, amit külön köszönök, egyfajta régimódi békét éreztem. És Jessica Benton még mindig gyönyörű. :-))

Az előbb megnéztem valami adatot a sorozatról, és mi derült ki? Tudjátok, ki volt Peter Gilmore első felesége? Una Stubbs, akit utolsó éveiben a Sherlock sorozat Mrs. Hudsonaként szerethetett meg mindenki. Jópofa, amikor így összefutnak ismerős szálak.

padlogaz 2021.10.16. 09:21:21

évekkel ezelőtt voltam a charlotte rhodes-on, dániában működik iskolahajóként, persze más már a neve, de azért nagy élmény volt.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.10.17. 14:46:12

Néztem, persze hogy néztem, az Alfa holdbázissal egyszerre. Jó sorozat volt, köszi a posztért!

babi7808 2021.10.17. 18:27:15

Kedvenc sorozatom. Sajnáltam mikor Anne kilépett a sorozatból, de a való életben sokáig együtt voltak. A zene, a színészek, a történetek mind fantasztikus. Imádom, a mai napig nézem.

encir 2021.10.18. 09:27:12

Én is az első szinkronra emlékszem, szeretem Helyeyt, de az volt az igazi. Itt tanultam meg a részvény fogalmát, a csődöt..:)

kétszeres vuvuzelaművész 2021.10.19. 07:20:39

Pár szóval illett volna megemlíteni még néhány jelentős szereplőt, úgymint James testvéreit ( a fivérét két színész is játszotta), lányát, sógorát és a vetélytársát. Az a 8-10 sor igazán nem terhelte volna meg a cikket.

gabesz1972 2021.10.20. 19:59:57

Nagyon szerettem a sorozatot. Az első sugárzásról csak halvány emlékeim vannak. Utánanéztem. 1979-ben került műsorra nálunk az első két évad (1971, 1972). 1981-ben, vagy 1982-ben a harmadik évad (1973) volt látható. 1983-ban az 1976-ban készült negyedik évad, 1984-ben az ötödik évad (1977) került sugárzásra. Ez összesen 62 rész volt. Utána érthetetlen módon a többi 29 részt (1978, 1979, 1980-as részek) nem vette meg a magyar tévé. Igen az is szóba került, hogy elveszett a régi szinkron. 1996-ban Friderikusz Sándor cége vásárolta meg a sugárzási jogot az egész sorozatot. Volt a régi magyar hangok közül, aki már nem élt (Káldy Nóra). Az is kérdés, hogy a régi hangok hogyan szóltak volna 10-15 évvel később. Ezért készült teljesen új szinkron a sorozathoz. Két hang biztosan változatlan volt. Anne apját mindkét verzióban Benkő Gyula szinkronizálta. A harmadik évadban tűnt fel Miss Biddulph (Kate Nelligan), akit mindkét verzióban Kovács Nóra szinkronizált.
süti beállítások módosítása