mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Thor - Sötét világ - SPOILERES szinkronkritika

2013. december 30. - merlinicus

y6li.png

Olcsó poénnal vagyok kénytelen kezdeni: Thor sajnos rajta felejtette pörölyét (amelyet csak az arra érdemesek tudnak felemelni) az igazi forgatókönyvön, ezért abba sem a rendező, sem a színészek nem tudtak beleolvasni...

Szóltam előre! :)

Ez most igazán nem sikerült a Marvelnek. Pedig adott volt egy korrekt előtörténet, egy jó Bosszúállók film, potenciálisan impozáns látványvilág és sok-sok képregény, amelyből dolgozhattak - volna. De ennek ellenére egy összecsapott, felesleges film készült. Két poént (a szögre akasztott pöröly, illetve Amerika kapitány cameója) kivéve nem volt sem említésre méltó jelenet, sem említésre méltó színészi teljesítmény a filmben. Natalie Portman agóniája súlytalan, a moziterembe "becsempészett" 6 éves kis srácokon kívül nem féltette senki. Érthetetlen a mellékszereplők mellőzöttsége is, hiszen, úgy tűnik, az egyetlen feladatuk, hogy a nekik jutó 30 másodperc - 3 perc közötti időtartamban hátráltassák vagy segítsék a főszereplőt - erősen akadálypálya jelleget kölcsönözve a filmnek.

A forgatókönyvírótól pedig azt kérdezném: ha ekkora a baj, hol vannak a Bosszúállók? Hol van a S.H.I.E.L.D.? Értem én, hogy ez Thor önálló estje, de a sztori így röhejesen erőltetett. Még képregényes szinten is inkonzisztens a többi résszel.

Ha már hangokkal foglalkozunk a blogon, akkor meg kell emlékezzünk a zenéről is. Brian Tylert kedvelem: a Sleepy Hollow sorozat vagy éppen a Vasember 3 zenéje kifejezetten érdekes munkák. Fun fact: a Marvel a zenei témákat illetőleg is erősen koncepciózusan gondolkodik. Hallgassuk csak meg, mennyire egy irányba mozog a Bosszúállók, a Vasember 3, a Marvel - A S.H.I.E.L.D. ügynökei és a Thor 2 zenéje. Ám ettől függetlenül a Thor 2 számomra nehezen értelmezhető, mert a koncepció már annyira rányomta a bélyegét, hogy a többi filmzene egyszerű újrahasznosításának tűnik csupán. 

 

 

Magyar hangok

 

nagyervin.jpgChris Hemsworth - Thor - Nagy Ervin 

Thor figurájának kiváló megszólaltatója Nagy Ervin, aki nem csupán Chris Hemsworth basszussal teli, érdes hangját hozza kiválóan, de ausztrál kollégájánál jóval több színt is visz a karakterbe. Thort immáron harmadik alkalommal szólaltatja meg. 

csore_gabor_www.kepfeltoltes.hu_.jpgTom Hiddleston - Loki - Csőre Gábor 

Amennyire hasonlít egymásra Nagy Ervin és Chris Hemsworth hangja, ez annyira nem mondható el Csőre Gábor és Tom Hiddleston esetére. Hiddleston hangja mély és bár Csőre kiválóan hozza a karaktert, az eredeti mégis fennköltebb, jobban kitölti a teret. 

 

20121016-zsigmond-tamara.jpgNatalie Portman - dr. Jane Foster - Zsigmond Tamara

Erről mi újat lehet írni? :) Kell-e egyáltalán. Zsigmond Tamara egyértelműen jobb az eredetinél. Kedves hangja még inkább pozitív irányba fordítja a karaktert.

 

tordy.bmpAnthony Hopkins - Odin - Tordy Géza

Tordy Géza a magyar szinkron veteránja, hangját mindig öröm hallgatni. Hopkins eredeti hangjához egyébként még közelebb is áll, mint a korábbi, állandó hangjáé, Sinkó Lászlóé. Ettől függetlenül az elmúlt hat év - amióta Sinkó László nem szinrkonizál - minden Hopkins-filmje szinte kárba vész tehetsége nélkül. Ha már a háború, a költészet és a halottak skandináv istenét kell megszemélyesíteni, Tordy Gézánál jobb választást nehezen tudnék elképzelni. Hopkins kissé pénzszagú játéka a magyar változatban élettel telibb, hitelesebbé válik.

Christopher Eccleston - Malekith - Forgács Péter 

forgácspéter.jpgA főgonosz. Christopher Eccleston biztosan jó színész, csak azok a fránya rendezők.... meg forgatókönyvírók.... Igaz, hogy a karakternek nem voltak jokeri mélységei, de ebből azért többet is ki lehetett volna hozni. Előfordulhat, hogy megint közbeszólt a logisztika (vagy az a drága marveles producer úr), de nekem a hangválasztás most nem passzol. Azt értem, hogy Forgács Péter sokszor szinkronizálta Christopher Ecclestont, de ebben az elmaszkírozott, amúgy is széttorzított hanggal beszélő karakterben több fantázia lett volna. Forgács hangja magas, éles, az eredeti viszont kifejezetten mély és ezen a számítógépes hangmélyítés már csak rontott. 

Stellan Skarsgård - dr. Erik Selvig - Máté Gábor

mátégábor.jpgMaté Gábor szerepeltetésének különösen izgalmas bukét ad az, hogy ő annak a Katona József Színháznak az igazgatója, ahol Nagy Ervin is játszik. A professzor karaktere sajnos iskolapéldája annak, amikor egy fantasztikus színész (és itt beszélhetünk akár Stellan Skarsgårdról, akár Máté Gáborról) kénytelen hülyét csinálni magából egy végtelenül gyenge és átgondolatlan forgatókönyv kedvéért. Én kérek elnézést! Fejezzük is be ezt a részt egy sokkal izgalmasabb szinkronmunka felidézésével, ami konkrétan a kedvencem. 

 

Kat Dennings - Darcy Lewis - Csondor Kata

csk.jpgCsondor Kata hangja már az előző részben is remekül illett a fiatal asszisztens játszó Kat Denningshez. A magyar változat az eredetinél messze jobb. Sajnálom, hogy Csondor Katát mostanság kissé elhanyagolják, pedig szerintem simán beleillik a mostanság minden női karaktert szinkronizáló színésznők - nagyon minőségi, de igen kevés főt számláló - klubjába (Bogdányi Titanilla, Nemes-Takách Kata, Pikali Gerda, Zsigmond Tamara, Solecki Janka, Ruttkay Laura). 

Szinte biztosan a logisztika szólt közbe Galambos Péter esetében, aki így nem tudta felmondani az Idris Elba által alakított Heimdall szerepét (helyére Barabás Kiss Zoltán került). Örülök viszont annak, hogy Zachary Levi hangját (Széles Tamást) átmentették a Chuck című sorozatból - ez manapság ritka, úgyhogy becsüljük meg. 

A Marveles szinkronokat általában dícsérni szoktam és nincsen baj az alapokkal itt sem. Tabák Kata kiválóan tartja egy kézben a Marvel-gyeplőt. Két tanács: érdemes lenne az előzeteseket is a rendező kezébe adni, hogy ne legyenek már ilyen arcpirítóan rossz szinkronos trailerek, valamint a forgalmazóknak lassan érdemes lenne valamilyen rendszert kiépíteni, hogy a külföldi döntéshozók (akár lengyel "szakemberek", akár amerikai producerek) ne tehessék teljesen tönkre a megszokott, jó minőségű, mozis szinkront. Fegyverként azonban ezt a Mjölnirt csak Viagrával ajánlom.

tumblr_static_mjolnir.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr165638469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása