mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

I. Szinkronikum Díjátadó Gála - élménybeszámoló

2017. szeptember 26. - paddydori

21751373_1622927711096678_1147558323786903968_n.jpgSzeptember 24-én, vasárnap rendezték meg a Hatszín Teátrumban az I. Szinkronikum Díjátadó Gálát, amelyen ketten is részt vettünk a blog képviseletében. Ha ott voltatok, akkor emlékidézés gyanánt, ha nem, akkor pedig azért érdemes elolvasni.

A rendezvény délután négy órakor, egy kerekasztal beszélgetéssel kezdődött, mely a “Lehet-e művészet a magyar szinkron?” címet viselte. Liszkay Szilvia (dramaturg), Nevelős Zoltán (MTVA), Kapás Péter (Sony), Aprics László (szinkronrendező), Rajkai Zoltán (színművész, a Színházi Dolgozók Szakszervezet - Szinkron Alapszervezetének elnöke) és dr. Békés Gergely (Előadói Jogvédő Iroda) beszélgettek a szinkron múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A Kraszkó Zita vezette diskurzus a Pannónia Szinkronstúdióval kezdődő régi idők megidézésével kezdődött, de érintették többek között a felgyorsult munkatempót, a megrendelő szakmai és gazdasági szerepét és a szinkron világának jogi nehézségeit is. Az alaptéma szinte csak érintőlegesen került szóba, hiszen hamar a szakma mára sokak által ismert problémáit és az abból való kiútkeresés lehetőségeit vették górcső alá. Érzésünk szerint, mintha a felek a korábbi évek egymásra mutogatása helyett felismerték a valódi problémákat, és a korábban homlokegyenest különböző álláspontok is közeledtek volna egymáshoz. 

A fél héttől nyolcig tartó állófogadáson kötetlenebbül ismerkedhettünk, beszélgethettünk a szakmai képviselőivel - szinkronrendezőkkel, színészekkel, fordítókkal, hangmérnökökkel, díjazottakkal és kísérőikkel, sajtóval és civilekkel is.

dscf9284_small_t.jpgA díjátadó nyolckor kezdődött és kezdésként mindjárt a Magyar Változat Munkatársai zenekar alapozta meg a hangulatot a Valami Amerika főcímdalával. A zenekar tagjai, ahogy a nevéből egyértelműen kiderül, mindannyian aktívan szinkronizáló színészek: Zakariás Éva, Csondor Kata, Kis-Kovács Luca, Kárpáti Levente, Varga Rókus, Árvai Csaba, és Kis Horváth Zola. Ezután a színpadon köszönthettük a két műsorvezetőt, Kraszkó Zitát és Zámbori Somát (és itt örvendett is a lelkem, hiszen egy egész estén keresztül hallgatni Ryan Goslingot és/vagy Chris Evanst nem semmi élmény).
Császár Angela Jászai Mari- díjas érdemes művész nyitotta meg az estét az Előadói Jogvédő Iroda (EJI) részéről, majd Mihályi Győző és Galambos Péter kapott tapsot a színpadra lépve, akiktől egy rövid szakmai összefoglalót hallhattunk a SZIDOSZ-szal (Színházi Dolgozók Szakszervezete) kapcsolatban, főleg az elmúlt két-három évre vonatkozóan. A jövőbeni törekvésekről is szó esett, és kiderült jónéhány előremutató kezdeményezés indult a szinkronban dolgozó valamennyi szakmabeli anyagi helyzetének javítására.

dscf9252_small_t.jpgAz első díj, ami átadásra került, nem kisebb volt, mint a SZIDOSZ  által alapított Életműdíj. Ezt idén Bókai Mária, Perlaki István és Bács Ferenc kapták meg évtizedes munkájukért, amit a színházban és a szinkron terén nyújtottak, gazdagabbá téve ezzel a magyar kultúrát. Mindegyik díjazott egy rövid, de annál szívmelengetőbb és frappáns beszéddel/történettel ajándékozta meg a hallgatóságot. Plakettet kapott Dallos Szilvia, Kassai Ilona, Makay Andrea (édesapját, Makay Sándort képviselve), és Pásztor Erzsi. Ezután Molnár Gyöngyi egy verscsokorral és énekkel kedveskedett a díjazottaknak, majd így tett Pál Tamás is, akitől Elton John - Your song című dalát hallhattuk.

dscf9345_small_t.jpgA további néhány percben a színpad három fordítóé volt, hiszen Zita szavaival élve ez az ünnepség nem csak a színészekről, hanem a többi stábtagról is szólt, akik a szinkron elkészülésén dolgoznak. Boros Karinát, Liszkay Szilviát és Szalkai Lőrinc Ágnest korábban arra kérték a szervezők, hogy fordítsanak le a Casablanca című filmből kiválasztott jeleneteket, azonban három különböző módon - kézírással, írógéppel, illetve számítógép segítségével. Az ehhez kapcsolódó tapasztalataikat osztották meg velünk, majd egy rövid élő szinkronizálásnak is szem- és fültanúi lehettünk. Ezután megtekintettünk egy rövidfilmet, emlékezve azon művészeinkre, akik már nem lehetnek köztünk.


21765310_1633028933419889_7424163258480577591_n.jpgA “Selmeczi Roland Tálentum Díj” idén először került kiosztásra, és olyan, negyven év alatti szinkronszínészek kerültek jelölésre, akiknek munkáját kiemelkedőnek ítélte a szakma - pontosabban a televíziós csatornák és filmforgalmazók munkatársai: az HBO, a Comedy Central, az RTL Spike, a Paramount Channel, a Sony Pictures Television Networks, az AMC Networks International CNE, az MTVA, a TV2 csoport és a FOX Hungary. A díjat a független kuratórium elnöke Takács Melinda és Selmeczi Dorottya (Roland lánya) adta át. A díjat Horváth Illés kapta, de sajnos nem lehetett ott a helyszínen. Szeptember 26-án reggel, a Mokka című műsorban adta át neki főszerkesztőnk. Majd ezután Dorottya és öccse, Gergely az édesapjukról készített képmontázzsal emlékeztek meg a fiatalon elhunyt színészről.

A díjak sorát pedig a Közönségdíj zárta, amit Rajkai Zoltán, a Szinkron Alapszervezet elnöke adott át. Viczián Ottó távolléte miatt a színművész családja vette át a díjat. Az esemény záróbeszédét is Rajkaitól hallhattuk a szakma jövőbeni terveiről, elképzeléseiről.

Az este zárásaként a Magyar Változat Munkatársaitól kaptunk útravalónak néhány pörgős dalt.

Amikor elszállingóztak az emberek, akkor csaptunk le Varga Rókusra, aki a legutóbbi Facebookos közönségszavazásunkon a ti szavazataitokból a legtöbbet kapta, vagyis őt hallanátok majd legszívesebben Aquaman hangjaként az Igazság Ligájában. Elmeséltük neki, és nagy megtiszteltetésnek érezte, hogy rá esett a választás, melyet egy fotóval örökítettük meg.

Nagyon köszönjük, hogy ott lehettünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1412894970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása