mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Magyar hangja: Székhelyi József (1946 - 2018)

2018. augusztus 22. - Karsa Tímea

szekhelyi_jozsef.jpg

A Jászai Mari-díjas színész hosszas betegség után hunyta örök álomra a szemét. Kitartása megkérdőjelezhetetlen, hiszen utolsó erejével is színpadra állt, és játszott, fürdött a közönség szeretetében, és a tapsban. Székhelyi Józsefre, s szinkronmunkáira emlékezünk.

Az Internetes Szinkron Adatbázis szerint 134 szinkronja volt, köztük rengeteg maradandó alkotás. Első szinkronja még főiskolás korában volt, erről egy interjúban így emlékezett:

,,Harmadéves főiskolás koromban volt egy akkor induló bulgár partizán film, az Ott vagyunk minden kilométerkőnél és akkor is győzünk című. Ebben a sorozatban a bulgár partizán fickónak a hangját kaptam meg. Valahonnan megtudta a telefonszámomat a Pannónia, így behívtak szinkronizálni. Főiskolásként azt sem tudtam, hol van a szinkronstúdió, és hétfőn reggel 8-kor kellett megjelennem. Taxival mentem, szerencsémre a taxis tudta, hol van a stúdió. Az első nap első tekercsében olyan zseniális színészek partnere lehettem, mint Mádi Szabó Gábor és Somogyvári Rudolf. Az tűnt fel, hogy Mádi Szabó Gábor ránéz a szövegre és utána fejből mondja azt. Mivel én nem tudtam, hogyan kell szinkronizálni, azt hittem, így, hogy rögtön meg kell tanulni a szöveget. Ez aztán azt eredményezte, hogy ijedtemben azóta is így szinkronizálok, hogy hirtelen megtanulom és kívülről nyomom, akkor tudok igazán játszani. Ha néznem kéne a szövegkönyvet és a figurát, akkor eltéveszteném, mert annyira zavarba hozna, hogy a sorok között kell keresgélni.

Számos maradandó szinkronja volt, így például Anulu szerepe a Kincs, ami nincs című filmben. Ahogy egy interjúban mesélt róla: ,,Anulu szövege nem volt megírva, nekem kellet improvizálni. Élveztem, hogy csak elvétve van megírva az anyag, és többek között az én fantáziámra hagyatkozott a rendező és a dramaturg, hogy én majd mit mondok. Teljesen szabad volt az improvizáció.”

Egyik kedvenc munkája a Starsky és Hutch című sorozat, amiben Dave Starsky hangja volt. Az 1975-től forgatott sorozat négy évados volt, 93 résszel. Mint sok más sorozatnak, ennek is három magyar szinkronja volt, de az első két változatban Székhelyi József adta Starsky hangját. A Starskyt megformáló színészt egyébként a Hegedűs a háztetőn című filmben is szinkronizálta.

Szerette még továbbá Judd Hirschet is a Függetlenség napjában, és a Gyilkos számok című sorozatban. A szinkronról általában így vélekedett: ,,A szinkronizálásban az a nagy kihívás, hogy mi, magyar színészek egy kicsit fricskát is akarunk mutatni a világnak, hogy vagyunk olyanok, mint ők, tudunk úgy játszani, mint ők. Most ugyan csak a hangunkkal vagyunk erre képesek, hisz ez a műfaj ilyen, de mégiscsak tudunk úgy játszani, mint ahogy ők játszanak.”

Nem mehetünk el talán az egyik legismertebb szerepe, a Simpson családból ismert Homér mellett, kitől kezdetben idegenkedett, de pár rész után megszerette a karaktert.

,,A Simpson egy bájos, humoros mese az univerzumról. Olyan, mint egy mókás Szabó család, azt is azért szerettük, mert átlagemberekről szólt, átlagembereknek. A sorozat színvonala már nem olyan sistergős, mint az elején volt. A magyar fordítás minősége viszont erősen hullámzó, mert nem ugyanazok dolgoztak rajta az elmúlt években. Néha én magam is átírom a szövegeket, ha az megbicsaklik az eredetihez képest, de sosem bosszankodok: szórakoztat, ha javítani kell. Sokszor megkeresnek azzal, hogy beszéljek Homér hangon, de ilyet ritkán csinálok, ez tilos a mi szakmánkban. A bokszoló sem verekszik az utcán, csak a ringben.”

Amikor Székhelyi József a Szegedi Nemzeti Színházban volt igazgató, nehezen tudta megoldani az ingázást Budapest és a Szeged közt, úgyhogy volt pár epizód, amikor nem lehetett mást tenni, Csuja Imrét kérték fel Homér hangjaként. A rajongók fellázadtak, így hamar más megoldást kellett találni: az anyagot leküldték hát Szegedre, hogy a színész az ingázást megspórolva ott mondhassa fel a magyar szöveget.

Székhelyi József hangja örökké a fülünkben csenghet a szinkronok, s hangjátékai által. Nektek mi volt Tőle a kedvencetek?

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr8214196183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

3negatívszó 2018.08.23. 09:08:53

Nekem Judd Hirschként tetszett a legjobban. Csak remélni merem, hogy ha egyszer rám kerül a sor, és ilyen fájdalmas véget szán, olyan méltósággal tudom viselni, mint Ő.
Köszönet a szép megemlékezésért.

DocBulywood 2018.08.23. 09:32:14

Úgy van, Judd Hirsch-nek volt egy hatalmas alakítása a 22 részes Mindörökké c. sorozatban, mint Abraham "Abe" Morgan.

Székhelyi József hangja összeforrt vele, más nem lenne képes visszaadni a karaktert.

Ő is elment... hangja, emléke szívünkben örökké élni fog!

röf 2018.08.23. 10:38:21

Legjobb, élethű szerepe a "Csak semmi pánik" -ban volt.

NewInsights 2018.08.23. 12:09:52

Nem egy nagy szerep, de az Időzsaruban Ron Silver hangjaként is zseniális volt, az a szinkron rengeteget dobott a kissé gyengécske, de szórakoztató filmen!

Bafana 2018.08.23. 15:48:33

A Csak semmi pánik-ban egy dadogós fószert játszott. Nemrég láttam, ezért ugrott be.

Az a rohadt cigaretta...

retkeslaci 2018.08.23. 17:28:48

A Kémeriből emlékszem rá szívesen.
71 éves volt. Nem volt már fiatal, de simán élhetett volna még 10-15 évet.
A cigarettát be kellene tiltani (nem adóztatni, drágítani, hanem valóban betiltani), mert a legrosszabb, legalattomosabb drog. A függőség kialakulása után nem ad semmi pluszt, élményt, csak azért szívja a függő, hogy ne legyenek elvonási tüneteti. Erről Székhelyi József is beszélt az utóbbi időben, a műtétek után se tudta letenni a cigit. Bár 54 év dohanyzás után már aligha számított ez.

zaturek 2018.08.23. 18:04:33

Judd Hirsch-t a Taxi sorozatban szinkronizálta először szerintem. Én nagyon bírtam az Utolsó akcióhősben Charles Dance magyar hangjaként.
Isten nyugosztalja.

pepin_nymburk 2018.08.23. 18:34:44

Starsky és Hutch, gyerekként imádtuk ezt a sorozatot, a Kémetit is...

Muhammad Balfas 2018.08.23. 19:34:47

Ami így hirtelen eszembe jut a szinkronos munkái közül, a pszichológus karakterének magyar hangja az Átlagemberekben, illetve a Függetlenség napjában ugyanannak a színésznek adta a hangját. És persze a Simpson családban Homer Simpson..

Törpvadász 2018.08.23. 21:32:13

Mindenben csodálatos volt. Hogyhogy nem kapott Kossuth díjat?

teveve 2018.08.23. 22:04:36

Nekem - a már említettek mellett - egy francia vígjáték jut az eszembe, a Magas szőke és még két szőke. Ott Pierre Richard eszelős szomszédjának kölcsönözte a hangját, szokás szerint zseniálisan.

Dester 2018.08.24. 11:25:52

@NewInsights: Bakker, most hogy mondod, tényleg! Ron Silver karakteréhez rengeteget hozzátett az a szinkron. És sajnos már Ron Silver sincs köztünk már majdnem tíz éve.

n3spr3ss0 2018.08.25. 09:20:41

Imádni való ember, kiváló színész volt.Nagyon fog hiányozni.
süti beállítások módosítása