mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Kedvenc jeleneteink a 15 éves Bajos csajokból

2019. április 18. - paddydori

160795.jpg
A Bajos csajok (Mean Girls) valószínűleg sokak számára a “tizenkettő egy tucat” tinifilmek közé tartozik, Amerikában viszont igen csak nagy kultusza alakult ki, és népszerűsége azóta is (viszonylag) töretlen. Talán mert az ottani középiskolai élet elé állít görbe tükröt, ugyanakkor van benne némi igazság is.

A film forgatókönyvét Tina Fey írta, és egy szülőknek szóló tanácsadó könyv inspirálta erre, ami a “Queen Bees & Wannabes: Helping Your Daughter Survive Cliques, Gossip, Boyfriends & Other Realities of Adolescence” címet viselte. A sztori igen egyszerű, a Lindsay Lohan alakította Cady Heron magántanulóból "átlagos" középiskolássá válik, amikor zoológus szüleivel Afrikából Amerikába költöznek. Itt szembesül azzal, hogy igazából a gimnáziumban is hasonló erőviszonyok uralkodnak, mint az afrikai szavannán, és ki kell tapasztalnia, hogy kivel érdemes barátkoznia, és kivel nem. Így ismerkedik meg Damiannel és Janissel, akik kívülállónak számítanak, és a suli három népszerű lányával, Reginával, Karennel és Gretchennel. Egy nézeteltérést követően (melynek természetesen egy fiú az oka, ahogy ez az amerikai tinivígjátékokban lenni szokott) Cady és barátai kitalálják, hogyan taszíthatnák le a népszerűség trónjáról Reginát.

A film maga is egész egyszerű, nekem még épphogy az élvezhetően aranyos kategóriába esik (de lehet, hogy csak a nosztalgia miatt), és tele van vicces helyzetekkel, szállóigévé vált mondatokkal és emlékezetes jelenetekkel is, amik aztán a mémek elterjedésével még ismertebbek lettek. Ilyenből gyűjtöttem össze nektek néhányat, így ünnepelve, hogy 15 éve volt a Bajos csajok premierje Los Angelesben.

Életmód óra

A film kezdetén Cady félig szándékosan kihagyja az első életmód óráját, helyette az iskola udvarán ücsörög újdonsült cimbijeivel, hiszen tudjuk, hogy a kapcsolatépítés új diákként fontosabb, mint egy mezei tanóra. ("Tudom, hogy lógni cinkes, de Janis cimbinek nevezett, és nem álltam túl jól cimbifronton. Sose fogom megtudni, milyen volt az első életmód óra.") 
Nem is marad le sok mindenről, a jelenet hűen tükrözi az iskolákban zajló, igazán felkészült szexuális felvilágosítást:
"Szexelni tilos. Mert teherbeestek, és meghaltok."

i58fhgc.gif

Regina George

Ahogy már írtam, a film középpontjában a "menő csajok" és Cady kapcsolata áll, előbbiekkel is gyorsan megismerkedünk az elején. Regina George (Rachel McAdams), a "méhkirálynő", az örökös bálkirálynő bemutatásának apró jelenete egy dokumentumfilmre hajaz, az iskola diákjai, áttörve a negyedik falat, a nézőknek mesélik el amit tudnak, vagy tudni vélnek róla. Ez rendkívül jó mém-alapanyag volt, és rengeteg helyen láthattuk már a módosított változatait. 

3c0ea71bc19b1e0febebe983064ddff3.png

"Ha afrikai vagy, miért vagy fehér?"

"Ő ott Karen Smith, tavaly egy padban ültek Damiennel. Nem tudta, hogy írják a banánt."

Cady aztán hogy-hogy nem, összeakad a plasztikokkal a menzán, és testközelből megtapasztalhatja, hogy igaz-e amit Janis mesélt róla nekik. Az mindenképp igaznak bizonyul, hogy Karen nem kifejezetten okos. Legelső megszólalása a számára legkézenfekvőbb kérdés feltevése: "Ha afrikai vagy, miért vagy fehér?". Csifó Dorina volt a magyar hangja az Amanda Seyfried által megformált karakternek, és tökéletesen hozta a buta, de jóhiszemű középiskolás lányt.

ca1c6f29bcdaa3c3ba2418e96ee17909.png

"Gretchen, ne gyere már ezzel a jaszkarival"

Neki köszönhetjük az egyik legismertebb nemlétező szót a filmből. A lefordíthatatlan "That's so fetch" -ből Szojka László szinkrondramaturg "Annyira jaszkaris" -at csinált, szerintem megfogta a lényegét a kifejezésnek. Még ha a jelentése nem is egyezik, a helyzet - ahogyan Gretchen (Lacey Chabert) egy saját maga által kitalált, egyébként máshol használt kifejezést próbál divatossá tenni - maradéktalanul átjött a magyar fordításnak köszönhetően. Ugyan a filmben Regina lehurrogja, a kifejezés a valóságban aztán igazán nagy karriert futott be, még Obama elnök is használta képaláírásnak.
A magyar verzióban Bogdányi Titanillát hallottuk Gretchenként, aki korábban Lindsay Lohannek volt hangja, de  ez a csere most üdítő változás volt, hiszen Vadász Bea jobban illett a visszafogott Cadyhez, míg Titanilla jól hozta a hisztis Gretchent.

980x.png

"Október harmadikán megkérdezte, hogy milyen nap van ma"

Mindenkinek ismerős lehet a helyzet tinédzserkorából, amikor szenzációnak számított és ritkaságszámba ment, ha az épp aktuális plátói szerelmünk hozzánk szólt két szót. Cady és Aaron rövid párbeszéde pontosan ezt idézi vissza nekünk, és annyira találó, hogy azóta minden október harmadikán találkozom ezzel a poszttal a közösségi média valamelyik felületén. Aaron szinkronhangja Előd Álmos volt, akit főleg Domhnall Gleeson megszólaltatójaként ismerhetünk, meg persze rengeteg anime és rajzfilmsorozatban is feltűnik.

large.jpg

 Halloween Csajországban

A Bajos csajokból tanultam meg azt is, hogy "Csajországban Halloween az évnek az az éje, mikor egy lány szajhának öltözhet, és a többi lány nem szólja meg érte."' Na igen, ez nem csak Amerikára jellemző, itthon is tapasztalhatunk hasonlót, elég megnézni a közösségi oldalakat és/vagy szórakozóhelyeket október 31-én. Ha ezzel nincs tisztában az ember, és véletlenül tényleg félelmetes jelmezt vesz, akkor úgy jár, mint Cady - simán körberöhögik és kinézik. Ezt a jelenetet mindig átugrottam a filmben a szekunder szégyenérzet miatt...

mg-halloween-meme.jpg
Jingle Bell Rock


Ahogyan a Halloweenból, a karácsony meghitt ünnepéből is képesek divatbemutatót csinálni a plasztikok, talán ez a film legismertebb jelenete. Számos más helyen is megtaláljuk a feldolgozását, például a tinik kedvenc énekesnőjének, Ariana Grandénak az egyik klipje tele van Bajos csajok - utalásokkal, többek között a Jingle Bell Rock megkérdőjelezhető stílusban való előadásával. 

"Nem ülhetsz velünk!" 

Cadyvel együtt a néző is megtanulta, hogy Csajországban kemény szabályok uralkodnak, melyek főleg az öltözködésre vonatkoznak. Ilyen például, hogy szerdánként rózsaszínt viselnek, mackóalsót nem vehetnek fel iskolába, és ezek megszegése azt vonja maga után, hogy az illető többé nem ebédelhet egy asztalnál a plasztikokkal. Utóbbi sors sajnos a szabályokat megalkotó Reginát is utoléri, aki fogyás helyett "véletlenül" hízik a Cadytől kapott energiaszeletektől, mit sem sejtvén, hogy egy mesteri, lejárató terv áldozata.
Regina a magyar változatban Molnár Ilona hangján szólal meg, akit gyerekkorában legtöbbször az Olsen ikrek filmjeiben hallhattunk, mostanában pedig például az Alice Csodaországban címszereplőjének hangjaként dolgozott.

1def50ccd2fe18fc47588d20e8f22734.gif
Én ezeket a részeket szerettem nagyon a filmből, és várom a ti élményeiteket a filmmel kapcsolatban! Melyik az a jelenet, amire még szívesen emlékeztek, de kimaradt, illetve úgy általában, szerettétek a Bajos csajokat?

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2614771826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása