mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

20 éves a Spongyabob Kockanadrág

2019. május 01. - paddydori

img_wtw_spongebob01_0105_1_1_nc9j38e8_69782464.jpg

Mindenki kész? - Igenis kapitány!” - nem hiszem, hogy be kellene mutatni, honnan idéztem, ugyanis képzeljétek, már húsz éve, hogy először hallottuk ezt a párbeszédet a tévében! Igaz, akkor még angolul. Magyarul csak jóval később, 2010-ben kezdték meg a folyamatos sugárzását.
Az azóta sajnos elhunyt amerikai rendező, író és animátor Stephen Hillenburg eredeti foglalkozása tengerbiológus volt, három évig tanított is. Aztán úgy döntött, hogy hivatását ötvözi másik szenvedélyével, az animációval, a többi pedig már történelem. Így esett, hogy 1999-ben a Nickelodeon Kid’s Choice Award-ja után adásba került az első epizódja a Spongyabob Kockanadrágnak.
A rajzfilmsorozat gyorsan letaszította a trónjáról a csatorna akkori legnépszerűbb műsorát, a Fecsegő tipegőket, közkedveltté vált a gyerekek és a felnőttek körében is. A 2002-es évben érte el népszerűsége csúcsát, a következő évtől viszont kicsit visszaesett a nézettség, ekkor kezdtek dolgozni a 2004-ben megjelenő egész estés mozifilmen, mely újra fellendítette a sorozatot. Hillenburg a negyedik évadtól (2005 május) átadta a produceri széket másnak, de végig a háttérben maradt. 2015-ben jelent meg a mozikban a Spongyabob- Ki a vízből, tavaly novemberben pedig elindult a rajzfilmsorozat 12. évadja.

Apró érdekességeket is találtam a sorozattal kapcsolatban, például, hogy Spongyabob a jogsija alapján 1986-ban született, vagyis 33 éves lesz idén nyáron, Rák úr pedig már a 77. évét tapossa. A munkahelyük ugyebár a Rozsdás Rákolló, ami valójában egy rákcsapda. Bikinifenék nevét a csendes-óceáni Marshall-szigetek egy atolljáról kapta, amely arról nevezetes, hogy az 1940-50-es években nukleáris kísérleti robbantásokat végeztek ott az amerikaiak - vajon emiatt lehet, hogy az ott élők mutálódtak, és létrehoztak maguknak egy társadalmat?
Végül egy teória, amely többé-kevésbé állja meg a helyét: mindegyik fő karakter egy-egy főbűnt testesít meg, Rák úr a kapzsiság, Patrik a restség, Szandi a gőg, Tunyacsáp a harag, Plankton az irigység, Csigusz pedig a falánkság. A bujaság maradt így Spongyabobnak, itt sajnos kissé hibázik a feltevés. 

A Spongyabob szinkronját talán a Family guy-éhoz tudnám hasonlítani, szerintem nagyon jól összeválogatták a magyar hangokat. A Frédi és Béni után az első olyan rajzfilm volt ez, amelynek megjegyeztem a szinkronhangjait, hiszen minden rész végén elmondták a névsort maguk a szereplők.

Spongyabob Kockanadrág - Baráth István (harmadik évadtól)

Elég csak meghallgatni az eredeti Spongyabob-nevetést, és a Baráth István-által előadottat, máris tudjuk, hogy jól választott annak idején a szinkronrendező. Főleg, ha megnézzük ezt a videót, amiben azért hallani, hogy Istvánnak a való életben milyen jó, mégis másfajta orgánuma van.

bognar_tamas2_1.jpgCsillag Patrik - Bognár Tamás

“Patrik, te egy zseni vagy” “Tudom, sokan hívtak már így.” “Zseninek?” “Nem, Patriknak”.
Bognár Tamást a tévénézők mindennap hallhatják, hiszen a TV2 csatornahangja annak indulása óta. De mégis milyen lenne Patrikot hallani, ahogyan bemondja, hogy mi az esti műsor? Mókás, az egyszer biztos, Tamás pedig rendkívül sokoldalú.

imre-istvan-474-279-55357.jpgTintás Tunyacsáp - Imre István (tizenegyedik évadig)

A zsémbes polipot, akit mindig zavar túlmozgásos és idegesítő szomszédja, és akinek kedvenc hangszere a klarinét, Imre István szólaltatta meg a tizenegyedik évadig. A csere okáról sajnos nincsen információnk.

tn4-uri.jpgRák úr - Uri István (tizenegyedik évadig)

Sajnos Uri István már nem olvashatja ezt a cikkünket, de reméljük, hogy tudja, nagyon szerettük a hangját. Több, mint ezer alkalommal hallhattuk őt szinkronszínészként, az ő játéka tette még félelmetesebbé például a házmestert az Ace Venturában, ő szinkronizálta a Csillagkapu Landry tábornokát, a Cápamese polipját, a Taxi 2-ben pedig tőle hallottuk, hogy “megmentené az életem?”

20140905kisfalvi-krisztina4.jpgSzandi - Kisfalvi Krisztina

Sabrina Lloyd, Jennifer Garner, Nicole Kidman, Naomi Watts, és még rengeteg másik híres színésznő magyar hangja ő, itt viszont nehezemre esett felismerni a hangját, olyan jól alakítja a texasi tudós mókust, aki egy vízalatti laboratóriumban él. Krisztinának több, mint ezer (!) munkáját jegyzi az ISzDb, emellett nem lehet elmenni szó nélkül.

 
Végül álljon itt a dal, melyet a Spongyabob-rajongók nagyon szerettek volna hallani az idei Super Bowl-on az elhunyt Hillenburg emlékére, de sajnos erre nem került sor.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6714794380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása