mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

25 éves A Maszk

2019. július 28. - paddydori

wp1857619.jpg

Az 1994-es év a gumiarcú Jim Carrey karrierjében egy fényes csillag volt, hiszen akkor készült el az Ace Ventura: Állati nyomozó, mellyel berobbant a köztudatba, ezen kívül a Dumb és Dumber - Dilibogyók, és a mai szülinaposunk A Maszk

Dark Horse Comics kiadó azonos című képregényéből készült filmben a főszereplő, az esetlen bankár Stanley Ipkiss egy fából faragott maszkot talál a folyóban. Hazaviszi és amikor felveszi, előbukkan a fékezhetetlen nőcsábász, poéngyáros Maszk - egy olyan személyiség, ami Ipkiss szöges ellentéte. Ez persze aztán fenekestül felforgatja az életét, de biztos vagyok benne, hogy tovább nem is kell részleteznem a cselekményt.
A Tina Carlyle karakterét játszó Cameron Diaznak ez az első filmes szerepe, pedig a rendezők első körben nem is őt, hanem Anna Nicole Smith-t szerették volna a szerződtetni. Diazra egy modellügynökségnél találtak rá, aki csak azután kezdett el színjátszást tanulni, hogy megkapta a szerepet, hiszen korábban semmilyen színészi tapasztalata nem volt. Egyébként már itt "megkapta" magyar szinkronpárjának Für Anikót, akit filmjeinek több, mint felében hallhattunk.
Akik nincsenek otthon a szinkronban is tudják, hogy Jim Carrey magyar hangja szinte mindig Kerekes József - így volt ez Carrey már említett másik két '94-es filmjében is, A Maszkban viszont valamiért nem. Rátóti Zoltán szinkronizálta a zöld figurát, nem kis teljesítményt nyújtva, bár megoszlanak a vélemények erről is - várjuk a kommentjeiteket, nektek tetszett, vagy hiányzott Kerekes hangja?

Az évforduló alkalmából nosztalgiáztunk kicsit, gyűjtöttünk pár emlékezetes jelenetet, persze kíváncsiak vagyunk rá, ti melyeket szerettétek még?

Amikor Stanley Ipkissből a Maszk lesz

Ebben a jelenetben találkozunk először a polgárpukkasztó figurával, akinek zöld arcán kívül egyik legszembetűnőbb tulajdonsága a túlméretezett fehér fogsora. Eredetileg ezt a műfogsort csak azokban a részekben akarták felhasználni, ahol a Maszknak nincs szövege, ám Carrey megtanult a protézissel együtt beszélni.

Az udvarlós jelenet 

Ipkiss a maga szégyenlős valójában ugyan nem, de a Maszkként igen "jól" tud udvarolni, a parkos jelenetben (is) próbálta meghódítani az énekesnő Tinát. A francia akcentussal előadott monológban a "Je t'adore, je te door, je te window, I don't care!" poén szó szerint magyarra lefordítva egyáltalán nem lett volna vicces. Így került a helyére a "Je t'adore, Je te dúr, Je te moll, Zenél a szívem!", ami a magyar fülnek is érthető és poénos - köszönhetjük mindezt a néhai Sarodi Tibor szinkrondramaturgnak.

A kubai tánc

Szerintem a film legjobb jelenete ez, amikor a rendőrségi hajsza teljesen váratlanul csap át utcai karneválba, Lucy és Ricky Ricardo Cuban Pete című számára. A kék, fodros ujjú ing pontos mása annak az öltözéknek, amit a dallal megegyező című, 1946-os zenés vígjátékban viselnek az azt előadó zenészek. Vagyis a színt csak tippelem, hogy megegyezik, hiszen fekete-fehér filmről beszélünk.

A lövöldözés a bárban - és az "Oscar-díj"

A Maszk és a maffiózó Dorian Tyrell összekülönbözése a klubban, utóbbit a néhai Szakácsi Sándor szinkronizálta. A meglőtt Maszk "haláltusájában" több filmre is utal, például a Karácsonyi énekre, az Óz, a csodák csodájára és az Elfújta a szél-re is. Az "Önök szeretnek engem!" rész pedig Sally Field 1985-ös Oscar-köszönőbeszédét idézi meg.

A Vonyító Farkas

Jól tudjuk, hogy a Maszk egyik fő ismérve, hogy úgy viselkedik, mint a rajzfilmfigurák - fittyet hány a fizika szabályaira, úgy beszél, gesztikulál és cselekszik, mint a Warner Brothers Stúdió rajzolt karakterei. Közülük is legjobban a Vonyító Farkasra (Howling Wolf) hasonlít az 1943-as Red Hot Riding Hood c. rövidfilmből. 

A testlyukasztás

A karikatúrába illő gesztusok sorát legalább egy tucattal folytathatnánk még, itt egy másik emlékezetes jelenet, amihez hasonlót szintén rengetegszer láthattunk gyerekkorunkban a rajzfilmcsatornákon - "élőben" mégis kicsit máshogy fest, ahogy szitává lövik.

Miket adnátok még hozzá a felsoroláshoz? Írjátok meg lent!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr214976284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása