mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

40 éves a Monty Python: Brian élete

2019. augusztus 15. - Karsa Tímea

brian_elete_big.jpg

A Monty Python brit szürrealista komédiások társulása, kiknek hatása a humorban akkora volt, mint a Beatlesnek a zenében. Már 1969-től rendszeresen feltűntek a televízióban, majd filmeket is elkezdtek készíteni. A Monty Python és a Szent Grál 1975-os sikere után megalkották a Monty Python – Brian élete című filmet, mellyel többek nemtetszését is kiváltották, de ez őket hidegen hagyta, s milyen jó, hogy ilyen nemtörődömök voltak!

Augusztus 17-én 40 éve annak, hogy a filmet bemutatták Amerikában. És hogy miért nem az anyaföld Anglia volt az első, aki láthatta filmet? Azért, mert a készítők tartottak attól, hogy sokaknak már nem férne bele, ahogy a vallást megközelítik a filmben, és ellentétben az Egyesült Királysággal, Amerikában nincsenek istenkáromlást büntető törvények.

A film (egyik) különlegessége, hogy a főbb szerepeket a társulat hat tagja kelti életre, s ez a szinkronban is visszaköszön, hiszen a magyar színészeknek is több szereplő bőrébe kellett bújnia egy film szinkronja során. Ez olyan jól sikerült, hogy nekem első látásra fel sem tűnt, hogy ugyanazok a színeszek játszanak es szinkronizálnak a filmben. Van azért kivétel is, így a Graham Chapman által megformált karakterek esetében, hisz Briankent és Ficus Cucisként Szacsvay Lászlót hallhatjuk, ám amikor Chapman a Napkeleti bölcsek egyike, Sinkovits-Vitay András szólaltatja meg.

Habár a Pythonok ízig-vérig britek voltak, a Brian élete egy nemzetközi produkció volt. A film ötlete egyébkent akkor jött, amikor előző alkotásukat reklámozták Amsterdamban. A forgatókönyv 1977-re került végső állapotba, amikor a tagok Eric Idle javaslatára Barbadosra mentek ötletelni. Úgy gondolták, a film ötlete mindenkeppen jó, hisz vallási alapú témához még senki nem nyúlt humorral. Ugyanakkor, ahogy Eric Idle fogalmazott: ,,Jézus Krisztust nem lehet kinevetni, mert amit mond, az teljesen helytálló, így az őt követő emberek voltak a célpont”.

A filmet Tunéziában forgatták, s olyan szerencsések voltak, hogy pont váltották Franco Zeffirellit a Názáreti Jézus mini-széria forgatása után, így fel tudták használni a díszleteket és jelmezeket, amiket Zefirelli stábja hátrahagyott.

A forgatás 4 millió dollárba került, ám a munkálatok kezdete előtt két nappal az EMI Films főnöke meggondolta magát a film finanszírozását illetően, hiszen attól tartott, hogy a film túl érzékeny témához nyúl, így nem biztos, hogy fog profitot hozni. A Pythonoknak így sürgősen új támogatót kellett keríteniük, így bukkantak a Beatles gitárosára, George Harrisonra, aki nagyon kedvelte a társulatot, ezért boldogan beszállt azzal a 4 millió dollárral, ami a filmhez kellett. A befektetés jó döntésnek bizonyult, ugyanis a film 20.2 millió dollár bevételre tett szert, s a mai napig a legjobb brit komédiaként tartják számon.

Hiába a stáb elővigyázatossága, mégis sikerült megrongálni a történelmi emlékeket. Ugyan számos saját díszlettel is dolgoztak, voltak a történelmi városrészhez tartozó épületek, amelyeket használtak, így amikor az űrhajó becsapódásakor fekete füstöt generáltak, nagy bajban voltak, amikor azt tapasztalták, a füst feketéje a falon maradt. Nem lehetett mit tenni, így az éjszaka leple alatt kellett lefesteni a falakat eredeti színükre.

Magának az UFO-s jelenetnek is érdekes háttere van, ugyanis abban az időben a Brian-t játszó Graham Chapman Amerikában élt, és bizonyos adózási okokból nem is mehetett vissza Angliába 24 óránál hosszabb időre. Így esett, hogy amikor az űrhajós jelenetet forgatták Londonban, Chapman megérkezett, rohant a stúdióba, majd vissza a repülőtérre, mielőtt lejárt a 24 óra.

Chapmannak nem ez volt az egyetlen nehezítő körülmény a forgatás során, hiszen amellett hogy író és színész volt, orvosként végzett, így forgatási szünetekben a stábtagokat kötözte, gyógyította, és receptet írt fel nekik.

A Brian anyját játszó színész, Terry Jones ekképp emlékszik vissza a film nyitóképére: ,,a film elejét rögzítettük épp, és amikor Jézus a beszéd közepén járt, a tömeg egyszer csak feloszlott. Amikor a rendező megkérdezte, mi történik, azt mondták neki, hogy a tömeg nagy része nő, és haza kell mennie a férjeiknek teát csinálni. Amikor visszajöttek, az viszont jól nézett ki, úgyhogy fel is vettük amint visszatérnek.” Jonesnak egyébkent Józsa Imre szolgáltatta a "hangalávalót”, és bátran állíthatjuk, hogy ő az egyik oka annak, amiért a film magyar szinkronja ennyire kiváló lett.

John Cleesenek ez esetben Beregi Péter kölcsönzött hangot, de párosuk nem nőtt össze, hiszen ezután legközelebb 2016-ban találtak egymásra a Trollok című animációs rajzfilmben, ahol Mr Cleese magyar kollégájához hasonlóan szintén szinkronszerepet kapott. Érdekesség azonban, hogy John Cleese-t egyik legismertebb szerepében, a Waczak Szállóban Kerekes József szólaltatta meg, aki a Brian élete esetében Terry Gilliam hangja volt.

Eric Idle – de hívjuk csak Lorettának – szintén egy emlékezetes karakter, hiszen ő vezeti fel a film végén a filmtörténelem egyik legemlékezetesebb betétdalát. Az örökifjú hanggal bíró Görög László hozta el nekünk magyarul a szereplőt, aki 1993-ban, a szinkron készültekor tényleg ifjú volt, nem csak hangban.

Michael Palinról se feledkezzünk el, aki számos alakítása mellett Poncius Pilatusként írta be magát a filmtörténelembe. Az eredeti felvételt látva is raccsolást (akarom mondani, laccsolást) hallunk, azzal súlyosbítva, hogy ténylegesen alig érthető szöveget hallunk.

A magyar változatnál Dörner György végzett remek munkát, s ez esetben a karakterek sokasága miatt több hangszínt is elővett, hogy a Palin által megformált szereplőket minél különbözőképpen hozza. Dörner György mesélt nekünk a film magyar szinkronjáról amolyan abszurd Monty Pythonosan:

dorner_gyorgy.jpgSzinkronJunkie: Emlékszik még arra, hogyan kapta meg a szerepet?

Dörner György: Igen, emlékszem. Felhívtak, és én elvállaltam.

SzJ: Mi volt az első benyomása Pilátusról?

DGy: Az első benyomásom valójában a második, sőt a harmadik volt, hiszen Michael Palin, akit én szinkronizáltam több szerepet is játszik a filmben. Mivel kronológiai sorrendben haladtunk a felvétellel, mire Pilátushoz érkeztünk, már szemem sem rebbent. Azt hiszem, fontos, hogy kellő komolysággal hangozzanak el az adott mondatok, mert így kel igazán életre bennük az a sajátos humor, ami oly jellemző a Monty Python társulatára.

SzJ: Kedvelte ezt a szerepet?

DGy: Igen, kedveltem.

SzJ: Könnyedén megtalálta a megfelelő hangot, amit e külön karakter megkívánt?

DGy: Az eredeti szövegben is hallani lehetett a beszédhibát, így konkrét elképzeléseim voltak arról, hogyan fogom felmondani. A film során pedig a különböző szerepekhez igyekeztem alakítani a hangomat.

SzJ: A film, és kifejezetten Pilátus karaktere már-már klasszikusnak mondható, hiszen a Youtube-on több mint kétmillió megtekintése van Pilatus (és az Ön!) nagy jelenetének. Ha kedvenc szinkronjairól kérdezik, említené köztük a Brian életében nyújtott szinkronját?

DGy: Azt hiszem, igen. Emlékezetes feladat volt. Számomra azonban a két legkedvesebb szinkronszerep a csehszlovák A bolond és a királynő című, és az Ördögök című lengyel filmhez kötődik: előbbit Věra Chytilová rendezte, utóbbit pedig  Andrzej Wajda. Nagyszerű film és nagyszerű szinkronszerep volt mindkettő.

SzJ: Magát a filmet szívesen megnézi, vagy nem áll Önhöz annyira közel ez az abszurd humor?

DGy: A filmet még jóval a szinkron előtt láttam, ha jól emlékszem, nem is Magyarországon. Kedvelem az abszurd humort.

SzJ: Mely filmekben, illetve előadásokban hallhatjuk/láthatjuk legközelebb?

DGy: A színház az elsődleges számomra. Az Újszínházban nem csak igazgatok, hanem játszom és rendezek is. Szeretem a színpadot, mert itt minden élő, egyszeri és megismételhetetlen.

 

További magyar hangok voltak: Kocsis Mariann, Kun Vilmos, Orosz István, Rátonyi Hajni, Balázsi Gyula, Kassai Károly, F. Nagy Zoltán, Kárpáti Tibor, Várkonyi András.

S a végére álljon itt a film igaz üzenete:

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3915006780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.08.16. 09:55:59

Szórakoztató Erkölcstan fb oldalon megosztottuk az írást.
www.facebook.com/SzorakoztatoErkolcstan/

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.08.16. 10:04:10

Brian: – Figyeljetek kérlek! Kérlek! Egy–két dolgot tisztáznunk kell!

Követők: (egyként kiáltják) – BESZÉLJ! HALLJUK MIND A KETTŐT!

Brian: – Nos... Mindnyájan tévedtek! Nem kell követnetek engem! Nektek nem kell követni senkit sem! Nektek önállóan kell gondolkoznotok! Ti mind egyéniségek vagytok!

Követők: (egyként kiáltják) – IGEN. MI MIND EGYÉNISÉGEK VAGYUNK!

Brian: – Ti mind különbözőek vagytok!

Követők: (egyként kiáltják) – IGEN, MI MIND KÜLÖNBÖZŐEK VAGYUNK!

Az egyik követő: – Én nem! (Jegyzi meg valaki bizonytalanul, de a többiek lehurrogják.)

Brian: – :– Mindent magatoknak kell megoldanotok!

Követők: (egyként kiáltják) – IGEN, MAGUNKNAK KELL MEGOLDANUNK MINDENT!

Brian: – Pontosan!

Követők: (egyként kiáltják) – FOLYTASD!!!

Brian: – Nem! Épp ez a lényeg! Ne hagyjátok, hogy bárki megmondja mit csináljatok, különben... jaj, ne... (Brian anyja behúzza az ablaktól. A tömeg csalódott.)

CSOKKI MÁLNA 2019.08.16. 16:21:15

Cleese-ék a klímahisztiről, meg a genderidiotizmusról is csinálhatnának már filmet. Persze ez jóval kockázatosabb projekt lenne, mint a Brian..

Nem gondoltuk volna, hogy megvalósul..:

www.youtube.com/watch?v=64al8TvGYjw

---

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.16. 16:23:38

A film 3 hibája közül az egyik éppen az UFO-s jelenet. Értelmetlen.

acycloren 2019.08.16. 16:45:17

@MAXVAL bircaman közíró: Igen, a szinkron elég szar lett, persze jó magyar szokás szerint, aki sose látta az eredetit, az rajong a magyar szikronért.

A legotrombább és ráadásul értelmetlen félrefordítás: Köpködők!
Az eredetiben splitter (kb. szakadár) van, a fordító nyilván nem ismerte ezt az angol szót, spitter-nek gondolta.

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2019.08.16. 16:59:21

Utolsó utáni pillanatban George Harrison bejött a képbe, mint producer. Eric Idle, aki ismerte George-t, megkérdezte tőle miért száll be, a válasza ennyi volt:

" I want to see the movie" :)

Itt a sztori: youtu.be/q1RSIwexj9g?t=107

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.08.16. 17:23:56

Ezt nem ártana még azért jó százszor leírni, hogy hasson:

ROMANI ITE DOMUM!

erkolcstan.blog.hu/2015/09/16/romani_ite_domum_371

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2019.08.16. 17:39:46

Nekem a visszaemlékezésből kicsit hiányzik legalább említés szintjén, hogy később oratórium is készült a műből, és azt is meg lehetne említeni, hogy a filmet záró dal mennyi és milyen esetben is elhangzott már (pl. Charles herceg 60. születésnapjára egy plusz versszakkal, vagy a londoni Olimpia zárásakor).

szepipiktor 2019.08.16. 17:59:45

@Konrad:
Bizony, bizony...
Not the Messiah (He's a Very Naughty Boy) 2010
John Du Prez vezényel.
Shannon Mercer - micsoda hangja van! - énekli Juditot.
A Royal Albert Hall-ban mutatták be, A BBC szimfonikusainak és kórusának közreműködésében.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.08.16. 18:20:52

@acycloren:

Fordítási hiba.

A szinkron meg mindig rpssz.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.08.16. 19:42:22

ma betiltanák, sot le sem merné senki forgatni.

sutyerák 2019.08.16. 20:00:49

Ficus Cucis mikor beszélt?
vmi lemaradt nekem,pedig többször megnéztem a filmet,-nagyon tetszik

sutyerák 2019.08.16. 20:03:31

. Van azért kivétel is, így a Graham Chapman által megformált karakterek esetében, hisz Briankent és Ficus Cucisként Szacsvay Lászlót hallhatjuk, ám amikor Chapman a Napkeleti bölcsek egyike, Sinkovits-Vitay András.

mintha azt mdta volna,hogy mi ebben a vicces? az egyik legjobb barátját hívják Ficus Cucisnak?

sutyerák 2019.08.16. 20:08:34

. Van azért kivétel is, így a Graham Chapman által megformált karakterek esetében, hisz Briankent és Ficus Cucisként Szacsvay Lászlót hallhatjuk, ám amikor Chapman a Napkeleti bölcsek egyike, Sinkovits-Vitay András.

mintha azt mdta volna,hogy mi ebben a vicces? az egyik legjobb barátját hívják Ficus Cucisnak?

bloggerman77 2019.08.16. 20:23:15

Azért valahol vicc, hogy a magyar szinkronról szól a blog, és a Gyalog galopp-ot a Monthy Python és a Szent Grál cimen említi a szerző.

A Fikusz Kukisz a Bigus Dickus finomitása... Valljuk be, Nagyusz Faszusz névvel nem ment volna át a szinkron...

DarthVader 2019.08.16. 22:04:41

@acycloren: hát, pedig ez egy szójáték. Ugyanis a célszemély éppen köpködött valamit. Esetleg szotyit, mint a mi élő istenünk. És angolul jobban kijön a szójáték értelme, mivel 1 elkent betű a különbség.

altona 2019.08.16. 22:06:51

....Érdekesség azonban, hogy John Cleese-t egyik legismertebb szerepében, a Waczak Szállóban Kerekes József szólaltatta meg,--"

Nem érdekesség ez, hanem ORBITÁLIS SZÉGYEN! Egyébkén kibebasott szar a szinkron, komolyan: John Cleese=Beregi félkegyelmősasripacs Péter? Gott im Himmel!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.08.17. 01:46:13

Van itt olyan, aki szerint vicces az hogy Fikusz...Kukisz??

midnight coder 2019.08.17. 09:09:02

@FILTOL: Ma a Ferenc pápa is beszállna 4 millió dollárral. Viszont Mohameddel kapcsolatban nem hiszem hogy merne bárki is ilyet csinálni, illetve ha igen, nem lenne hosszú életû e földön.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.08.17. 10:53:13

Szerencsére a tudomány mára már pontosan definiálta "Isten"-t. Így gyógyíthatóvá is vált a gyerekek nagy játéka, hogy melyikük képzeletbeli barátja a jobb és az igazi.

Tudományos módszertanon átfuttatott "Isten"
IGe logikai istenérve
istenteszt.blog.hu/2018/11/20/tudomanyos_modszertanon_atfuttatott_isten

midnight coder 2019.08.17. 17:20:00

@TanBá: Ez így kb. annyira megalapozott, mint az Ószövetség teremtésrõl szóló része.

Már a definíció is mutatja, hogy az ateista vallás egyik nyálcsorgató fanatikusa fogalmazta meg. Ha valóban tudományosan kezelte volna a kérdést, akkor az elsõ dolog úgy kellett volna valahogy osztályozni, hogy mit is tekintenek az emberek istennek. Mert hogy több féle isten van. Van Pl. olyan mint a zsidóké ami megteremti a világegyetemet, benne központban persze a Földdel. De van olyan is, ahol az isten csak egy olyan lény akinek a hatalma messze túlmutat az akkori átlagpolgár képességein. Az elõbbi persze egyértelmûen mitológia - bár ami azt illeti, az õsrobbanás sem sokkal jobb magyarázat a világ keletkezésére mint amikor Isten szétválasztja e fényt és a sötétséget. Az utóbbi viszont simán elképzelhetõ, bár picit több képzelõerõ kell hozzá, mint ami az átlag ateista hívõnek megadatott.

Leooo 2019.08.17. 19:36:22

@midnight coder: : "...amikor Isten szétválasztja e fényt és a sötétséget. Az utóbbi viszont simán elképzelhetõ, bár picit több képzelõerõ kell hozzá..." No nem baj, te csak képzelődj tovább! Amíg magadban teszed, egyéni szociális probléma. Azonban, ha kihallatszik és a Magyar Fohászati Művek korifeusai még rá is játszanak, amiért - noch dazu - teljesen indokolatlan évente többszöri apanázst is húznak a köz pénzéből, akkor ugyan hadd ráncolják az ateisták, meg a szekularizáció támogatói a szemöldöküket, addig jó a 'képzelődőknek' , amíg ez szimplán csak nem tetszik...

CCnick 2019.08.17. 20:26:24

@TanBá: nem akarsz eltűnni a picsába a kibaszott önreklámoddal te tajparaszt?

CCnick 2019.08.17. 20:27:33

@geegee: rajta van a "nem értem, hogy miért gondolta viccesnek a fordító" listámon

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.08.17. 22:39:55

@midnight coder:

Akkor neked semmi problémát nem jelenthet az adott IGe logikai istenérvének a megcáfolása.
Várjuk a pályázatodat!
12 éve várunk egy cáfolatra, mindhiába. :-)
- Ja ateista a nagynénikéd, de nem én :-)
istenteszt.blog.hu/2007/10/20/1_millio_forintos_kihivas_ateistaknak_1

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.08.17. 22:42:22

@Leooo:
Amiről te írsz az nem "Isten" hanem csak egy "Isten";
JahveZsidóSátánISten , hogy érthető legyen.

@CCnick: Te ötleted, fogadd meg saját magad!

Leooo 2019.08.18. 01:24:20

@TanBá: Tévedni emberi dolog, ám isteni érzés! ;-P Én nem az általad felsorolt képzelt barátokat gondoltam ehelyt, hanem zusammen azt a fogalmi(zavart), hogy isten. Pont!

CCnick 2019.08.18. 08:26:42

@TanBá: Helyetted sajnos nem tudok elkotródni a picsába a kretén önreklámoddal, pedig megtenném és megtapsolna a magyar internet.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.08.18. 11:34:51

@Leooo:
Isten tudományosan ennyi:
Isten = gyűjtőfogalom 1. emberek által teremtett fő mítoszlények 2. egy kényszerképzet
Nálunk sok a 2. almenüt beteljesítő olvtárs.

@CCnick: ... dehogynem. Vége az inden.hu kiemelésnek és már el is tűnsz az altájon...

gigabursch 2019.09.11. 08:27:33

Zseniális film, de tényleg a mai pc világban sokkal nehezebb lenne leforgatni.
Ennyit a mai konzumidiotizmusról.

A szinkronját imádom, az eredeti is jó, ezen hisztizni balgaság.

UFO-s jelenet.
Felejthetetlen élmény. A röhögéstől behugyoztam.
(de nem voltam egyedül...)
süti beállítások módosítása