mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Szinkronlegendák Portrésorozat - Prókai Annamária

2019. november 07. - paddydori

prokai1_1.JPG

Eredetileg táncosnak készült, később rengeteg színházi darabban és tévésorozatban láttuk, mégis talán a hangja miatt emlékszünk rá a legtöbben. Túl korán ment el, hiszen még mindig csak 56 éves lenne. Nemrég indult portrésorozatunk második szereplője a csodás Prókai Annamária.

A színésznő 1963. január 24-én született, 20 éves koráig az Állami Balettiskola növendéke volt, majd elvégezte az Állami Artistaképző Iskola akrobatikus dzsesszbalett szakát. Az 1980-tól 96-ig működő Rockszínház alapító tagjai közé tartozott, így számos bemutatójában kapott főszerepet, láthatta például a közönség Szolnoki Tiborral főszerepet táncolni a Farkasokban, A bábjátékos Szervettájaként, szerepelt a Hairben és a West Side Storyban is. 1989-től - kikerülve a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, ahol Malek Andrea és Faragó András osztálytársa volt - 91-ig a Vígszínház színpadán játszott, utána két évig a Budapesti Kamaraszínházban, 94-től 98-ig pedig az Újszínház társulatának tagja volt. 
A tévénézőknek a Hamis a babából, a Vörös vurstliból, a Szomszédokból, a Lumpáciusz Vagabunduszból vagy a Kisvárosból is ismerős lehet.

A Hölgyválasz 1998-ban sugárzott Szívtiprók című adásában ő is beszélgetett a műsorvezető Ernyey Bélával arról, hogy mit jelent számára a “szívtipró” fogalom, hogy mennyire fontos a flört, hiszen az az élet sója. A műsorban több színésznő is sorra került, ám szerintem - ez talán az elfogultságomból adódik, pedig Pokorny Lia is szerepel benne, akit nagyon szeretek - ő volt a legsugárzóbb mindegyikük közül. 2:04 perctől láthatjuk benne őt:

16174261_918739_56bdef9a4706dfa84693e144a27c3569_wm.jpgSzinkronos karrierje során több, mint négyszáz szerepet jegyzett, főszereplőként és további hangként is dolgozott a Videovoxban, a Mafilmnél, a Zákányi Stúdióban, a Mikroszinkronban, a néhai Magyar Szinkron- és Videovállalatnál és még sorolhatnánk.
Az ő hangján hallhattuk Kristin Scott Thomast Az angol betegben, A Napfény ízében Grétát (Rachel Weisz), valamint a Vészhelyzetben Carla Simmonsot, Benton doktor gyermekének édesanyját. Ő volt a Miriam Flynn alakította Catherine kuzin a Családi vakációban és annak folytatásában, a Karácsonyi vakációban is, Nora nagynéni a Jumanjiban és Ellen Barkin Amandája a Farkangyal című filmben.

Ha azonban még így sem ugrana be a hangja, akkor elég azt mondanom, hogy ő volt Vanessa Kensington szinkronhangja az Austin Powers filmekben. 

A Filmszerész blogon találtam azt is, hogy bizony hozzá kötődik A bárányok hallgatnak-ból“Az a jelenet, amikor Buffalo Bill (Ted Levine, magyar hangja: Sörös Sándor) aktuális áldozata kiborul a „kútban”. A tragikusan fiatalon elhunyt Prókai Annamária kölcsönözte a hangját Brooke Smithnek, s bizony komolyan igénybe vette a stábot a jelenet torokszorító drámaisága. Borzasztóan elfáradtak, a felvétel után nagy volt a csend a stúdióban.

Az Elemi ösztön legendás szinkronját méltató blogbejegyzés is megemlíti őt, hiszen ahogyan fogalmaz: “Muszáj még röviden szólnunk egy-két kisebb alakításról is, mert Prókai Annamária például igen élethű értelmezést ad a zöld szemű szörny felbukkanásának, Tramell leszbikus szeretőjeként.”
Nem hagyhatom ki a felsorolásból a Twin Peaks-et sem, ott Norma Jenningset, a felszolgálót szólaltatta meg, a Wayne világában pedig ő volt Stacy (Lara Flynn Boyle) magyar hangja.

2000. november 8-án hunyt el. A Színház - Kritikai és elméleti folyóirat 2001. februári számában Novák Eszter így búcsúzott tőle:
"Decemberben a Bárka Színházban egy próbán marháskodtunk, és egy éjszakai repülés hangulatát próbáltuk megteremteni. Egyszer csak elment az összes fény, és amikor hozzászokott szemem a sötétséghez, megláttam, hogy Ancsika rózsaszín masnis ruhában, nevettető és meghökkentő energiával zümmög, mint egy méhecske, és repdes, mint egy lepke, fittyet hányva arra, hogy vaksötét van, és nem látja senki. Éppolyan tehetséggel és részletező pontossággal, mint ahogy egyszer egy nyári kertben, játék közben három mozdulattal elmutogatta Garfield kalandjait az Alpokban. Ezek emlékek, finoman szólva, a teljesség igénye nélkül. Lényegesek vagy lényegtelenek, mindegy. Fontosak. Na. Gyűjtsük az emlékeket, adjuk tovább, ne legyünk szamarak, ne legyen végállomás, nincs kész a leltár, mondogassunk sok ilyen történetet, hogy soksok szín legyen a név körül: Prókai Annamária."

A Szinkronlegendák Portrésorozat Selmeczi Rolandról szóló első részét itt olvashatjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr315290672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2019.11.09. 20:33:33

Nagyon tetszik ez a sorozat, remélem, Reisenbüchler Sándor is kap egy epizódot, megérdemelné.
süti beállítások módosítása