mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Az Álmosvölgy legendája - 20. évforduló

2019. november 19. - paddydori


sleepy-hollow-johnny-depp.jpgTim Burton, a képregényrajzolóból lett rendező nevét hallva mindenkinek filmjeinek látványvilága, gótikus meséket idéző történetekből és sokszor szürreális karaterekből álló univerzuma jut az eszébe, melyet néhány kritikus egyszerűen csak Burtoneszk-ként emleget. A már 61. évét taposó Burton a Disney-nél kezdett el dolgozni fázisrajzolóként, később karaktertervezőként, de második önálló projektje, a Frankenweenie megjelenése után kirúgták onnan, mondván, nem gyerekeknek való, amit csinál, és erre ne pazarolja a stúdió pénzét. Saját stílusából nem engedve dolgozott tovább, és az évek őt igazolták, hiszen további filmjei, mint például a Beetlejuice, a Keaton-féle Batmanek (és egy Val Kilmer-szereplés is, de annak “csak” producere volt), az Ollókezű Edward, az Ed Wood, majd a kétezres években a Sweeney Todd vagy a Roald Dahl meséből készült Charlie és a csokigyár a nézők kedvence lett. 

Voltak persze kevésbé jövedelmező alkotásai is, például az 1996-os Támad a Mars!, mely ugyan később kultfilm lett, költségvetésének csak a felét hozta be a mozipénztáraknál. 1997-ben egy Superman - filmadaptáción dolgozott, ami azonban végül nem került vászonra az eredeti elképzelés szerint (pedig Nicolas Caget, Jack Nicholsont és Sandra Bullockot láthattuk volna a főszerepekben), és csak később, 2006-ban jelent meg Bryan Singer rendezésében, ami természetesen nem volt Burton-ös.
1999-ben, a kisebb mélyrepülés után egy horrorral jelentkezett, mely Washington Irving 1820-as novellájára épült, és Az Álmosvölgy legendája címet viselte. A Johnny Depp, Christina Ricci és Miranda Richardson főszereplésével készült film a fej nélküli lovas legendájához kapcsolódik, és amely szerint egy holland telepesek lakta falucskában sorozatos lefejezéses gyilkosságok történnek, és az ügyek felderítésére egy new york-i nyomozót, Ichabod Crane-t küldi oda felettese. Crane-t Johnny Depp játszotta el, érdekes, hogy a szerepre Liam Neeson, Brad Pitt és Daniel Day-Lewis is esélyesek voltak.

A film amellett, hogy jegyzi a Burton-től megszokott stílusjegyeket, halványan utal a rendező más műveire is. Például az utolsó jelenetben a Katrina Anne Van Tassel által viselt ruha hasonlít arra, amit Michael Keaton hordott a Beetlejuice-ban.
Díszletéről azt mondták a stábtagok, hogy olyan volt, mintha a rendező fejében sétáltak volna.
Ez a film Michael Gough (James Hardenbrook jegyző) utolsó filmszerepe, akinek híres alakítása volt a Burton-féle Batmanekben Alfred Pennyworth karaktere. Ahogy más rendezőknek, Burtonnek is vannak szívesen foglalkoztatott színészei, melyek feltűntek több alkotásában is. Nem mondok újdonságot, hogy Az Álmosvölgy legendájának szereplőgárdájából Depp is ilyen színész, de ide sorolhatjuk Michael Gambont (Sweeney Todd), Christopher Lee-t (Charlie és a csokigyár, A halott menyasszony - szinkron, Alice Csodaországban - szinkron), Jeffrey Jonest (Ed Wood, Beetlejuice), a fej nélküli lovast alakító Christopher Walkent (Ollókezű Edward), Martin Landaut (Ed Wood), és Lisa Marie-t is (Ed Wood, Támad a Mars!, Majmok bolygója). 

Most pedig foglalkozzunk a magyar szinkron elkészültével. A szöveget a méltán ismert és elismert Speier Dávidnak köszönhetjük, a hangmérnök Steiner András, a vágó Kocsis Éva, a gyártásvezető Miklai Mária (aki az idei Szinkronünnepen életműdíjban részesült), a rendező pedig Dóczi Orsolya volt.

download_1_3.jpgJohnny Depp (Ichabod Crane) - Hujber Ferenc

Mielőtt Depphez Stohl András, majd Nagy Ervin (és egy kicsit Király Attila) hangja párosult volna a magyar nézők fülében, nagyon sokan dolgoztak "vele" a szinkronstúdiókban, hiszen annyiféle arcát mutatta meg korai filmjeiben. Ez alkalommal Hujber Ferencre osztotta a szerepet Dóczi Orsolya szinkronrendező, aki azelőtt még nem (és később sem) adta a hangját Deppnek. Nem annyira zavaró a fülnek, de talán nem véletlen, hogy ez volt az egyetlen "közös" munkájuk.

roatis_andrea_uj_portre.jpgChristina Ricci (Katrina Anne Van Tassel) - Roatis Andrea

A Wednesday Addamsként híressé vált Ricci kisasszonynak a Barry Sonnenfeld-féle film magyar változatában Csondor Kata volt a hangja, a második részben már Vadász Bea, de dolgozott "vele" Solecki Janka, Mezei Kitty, Kiss Virág és még sok más kolléganője is. Molnár Ilona, és a mai szülinapos filmbeli hangja, Roatis Andrea négy-négy alkalommal szólaltatták meg, és rátok bíznám, melyik színésznőt érzitek jobban hozzáillőnek?

 

kubik_anna_allo.jpgMiranda Richardson (Lady Mary Van Tassel) - Kubik Anna

A Harry Potter-sorozat rámenős újságíróját alakító Richardson itt egy merőben más karakter szerepében lubickol, teszi ezt vele együtt Kubik Anna is, aki szintén nem egy megszokott választás - hiszen a brit színésznő magyar hangja legtöbbször Kovács Nóra (Az ifjú Viktória királynő, Belle, Akkor is szeretlek).

 

 

sinko.jpgMichael Gambon (Baltus Van Tassel) - Sinkó László

A fiatalabb generáció számára elsősorban Albus Dumbledore-ként ismert Gambont csupa legendás színészünk szólaltatta meg - sokan közülük már elhunytak. Makay Sándor (Harry Potter-sorozat), Kristóf Tibor (Édesek és mostohák, Titokzatos idegenek), Gruber Hugó (Pekingi kapcsolat, Éjféli ügynök) és Papp János (Paddington) is a lista élén szerepel, az Álmosvölgy legendájában viszont a néhai Sinkó Lászlót hallhatta a közönség.

 

További magyar hangok:

Casper Van Dien (Brom Van Brunt) - Megyeri János

Jeffrey Jones (Steenwyck tiszteletes) - Konrád Antal

Ian McDiarmid (Thomas Lancaster) - Versényi László

Christopher Lee (Bíró) - Izsóf Vilmos

Richard Griffiths (Samuel Philipse elöljáró) - Skolnik Rudolf

Michael Gough (James Hardenbrook  jegyző) - Gruber Hugó

Steven Waddington (Killian) - Kapácsy Miklós

Miranda Richardson (A Nyugati Erdők boszorkánya) - Bessenyei Emma

Alun Armstrong (Főfelügyelő) - Bácskai János

 

Fotók: nemzetiszinhaz.hu, valasz.hu, Botond Márton/Femina, 24.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1715307228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2019.11.21. 11:03:54

Michael Gambon kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a szinkronrendező a Magyarországon forgatott és már csak emiatt is szép emlékű, de sajnos rövid életű Maigret-sorozat párosítását hozta újra össze Sinkó Lászlót választva.
süti beállítások módosítása