mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Elhunyt Gesztesi Károly

2020. január 04. - Karsa Tímea

xf7ktkqturbxy8yztgyzdjlode0yjm5mgq2mtq2zwu5zmfhngezogixyy5qcgvnkpudaadnaxtnabutbc0dim0bwg.jpg

Tragikus hirtelenséggel, életének 57. évében elhunyt Gesztesi Károly. Halála sokként hat a színház, film- és szinkronrajongók és a szakma számára, hiszen számos kedves karaktert hozott hozzánk közelebb.

Tóth Károly néven született 1963. április 16-án, majd 1988-ban diplomázott a Színház és Filmművészeti Főiskolán. Tagja volt a Thália Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, később a József Attila Színház társulatának, 1994-1998 között a Vígszínházban is játszott, 1998 óta pedig szabadfoglalkozású színészként tevékenykedett.

A szinkronról általában így nyilatkozott: "egy film akkor jó, ha hús-vér magamat teszem mögé, a sírásával, a nevetésével, a tanításával, az esendőségével együtt."
Vin Dieselt, Michael Madsent, Sylvester Stallonét és még több tucat külföldi kollégáját szólaltatta meg közel harminc éves szinkronkarrierje során. Ő volt például A herceg menyasszonya Inigo Montoyájának magyar hangja, és amikor Quentin Tarantino megjelent a Ponyvaregényben, akkor is Gesztesit hallottuk. Lando Calrissian szerepét az eredeti Star Wars-trilógia második verziós szinkronjában Kosztola Tibor rendező osztotta rá, és őt hallhattuk a legutóbbi, 9. részben is - ez volt valószínűleg az egyik legutolsó szinkronmunkája.
Karakteres orgánuma a szakma legismertebb hangjai közé tartozott, pedig mindig megválogatta, milyen filmekben és kiket szinkronizál.
Sorozatokban is rendszeresen hallhattuk, talán egyik legismertebb munkája A hegylakóhoz kapcsolódik, ahol a főszereplőt, Duncan MacLeodot (Adrian Pault) kitűnő érzékkel magyarította. Ő volt továbbá a Szupercsapat Rosszfiúja, azaz Mr T, és a Trónok harca Robert Baratheonja is.

A kétezres évek elején egyik legmeghatározóbb szinkronja Shrek, az ogre volt, akire így emlékezett egy interjúban: "Ez a fajta rajzfilm teljesen új volt számomra, és elsőre furcsa volt csinálni, mert klasszikus Disney-meséken nőttem fel. Ez merőben más volt, mint amit megszoktam, mert ahogy elindult a film, Shrek beleül a mocsárba és bélmozgással kezd, ami először sokkoló volt. Nem is voltam benne biztos, hogy ezen bárki nevetni fog, sőt abban sem, hogy el kéne vállalni a szerepet.” A színész animációs szinkronja nem állt meg a Shreknél, hiszen a Verdákban Matukaként, a Szörny Rt-ben pedig Sullyként okozott vidám perceket gyereknek és felnőttnek egyaránt.
Tavaly februárban egyikünknek volt szerencséje találkozni és beszélgetni vele a Talent Studióban, ahol a szinkronutánpótlás-képzés egyik oktatója volt. Elmesélte, hogy azért vállalta el a feladatot, mert elég biztosíték volt neki az előtte ott tanító színészek és színésznők névsora. "Addig jó itt lenni, amíg ilyen szabadság, jókedv van. Rosszkedvű helyekre nem is megyek dolgozni” – mondta akkor.

Hangját nem csak szinkronra, éneklésre is használta, nem is akárhogyan. Mivel kitűnően zongorázott, lemezt is adott ki, melyen szomorú melódiák és életigenlő dalok egyaránt helyet kaptak:

A tévéképernyőn feltűnt a Szomszédokban és a Jóban-rosszban című sorozatban is, ahol az egyik főszerepet játszotta. Sosem felejtjük a Gálvölgyi-show "Gyúrunk vazze” - szkeccsének egyik karakterét, melyet szintén neki köszönhetünk:

Magyar filmekben is rendszeresen feltűnt, ő volt Álmos a Magyar Vándorban, a rendező a Csak szex és más semmiben, és a Valami Amerika filmekben is visszatérő szereplőként üdvözölhettük.

Halála előtt a Bánfalvy Stúdióban játszott, ahol több, mint 200 előadásban szerepelt a tavalyi évben, például a Miniszter félrelépben illetve a Nicsak, ki lakik itt? színdarabokban láthatta őt a közönség. A stúdió így búcsúzott tőle:

"Megdöbbenten, és értetlenül állunk a hír előtt, mégis legfontosabbnak azt tartjuk, hogy mind a családunk, és mind a Bánfalvy Stúdió összes munkatársa nevében kifejezzük részvétünket Károly családja számára, kívánunk nekik sok erőt az elkövetkezendő időszakhoz. Károly rengeteg ember számára okozott örömet színészi tehetségével és tudásával, továbbá egyedi személyiségével. Hálásak vagyunk amiért mi mindennek a részese lehettünk. Károly a munkatársunk, a csapatunk tagja, és ami legfontosabb, barátunk volt.

Bánfalvy Ágnes
Horváth Csaba
Horváth Olivér"

Személye a szinkronban és a magyar filmvilágban pótolhatatlan. Nyugodjon békében!

(Fotó: Fuszek Gábor)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2315393470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emul 2020.01.05. 11:33:17

Nem szemrehanyas mert rengeteg dolgot lehetne meg tole megemliteni, beidezni, nekem valamiert az uvegtigris 2 jutott eszembe eloszor: www.youtube.com/watch?v=OOG1iZmSXD0
Viszonylag rovid szerep de megis ikonikus

Muhammad Balfas 2020.01.05. 12:49:54

Nyugodjék békében !Ami hirtelen eszembe jut szinkronos munkáiból: Sallah Az elveszett frigyláda fosztogatóiban..
süti beállítások módosítása