mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

"Van hat kis barátom, akik mind gyorsabbak magánál" - 25 éves az Alkonyattól pirkadatig

2021. január 18. - paddydori

dusk-till-dawn.png

Aki látta, tudja, hogy ez a film nem veszi magát komolyan, így nekünk, nézőknek sem kell nagyon - különösen attól kezdve, hogy főhőseink megérkeznek a Titty Twister nevű bárba.
25 évvel ezelőtt született meg Robert Rodríguez rendezésében az Alkonyattól pirkadatig, melyben a főszereplő George Clooney, Quentin Tarantino és Harvey Keitel mellett feltűnt Salma Hayek, Juliette Lewis és Tom Savini is. Nosztalgiázzunk egy kicsit ezzel a nem mindennapi vámpírfilmmel!

Tarantino és Rodríguez országos cimborák lettek az 1995-ös Desperado forgatása idején. Ezért sem véletlen, hogy az Alkonyattól pirkadatig stílusa emlékeztet Tarantino filmjeire, hisz ő írta a forgatókönyvét. Emellett pedig a bűnöző testvérpár fiatalabbik, hallucinációkkal küzdő pszichopata tagját, Richie Geckot is ő alakította, míg Clooney volt Seth, az idősebbik, a profi.

alkonyattol_pirkadati_1997_2.pngFelfedezhetünk a filmben a két rendező más mozijaira való utalásokat és easter eggeket, ilyen például, amikor hotelszobában Geckóék Big Kahuna Burgert esznek. Ez a Tarantino által kitalált hamburgermárka leginkább a '94-es Ponyvaregénynek köszönhetően lett ismert, de megjelent a Kutyaszorítóban, a Négy szoba, és a Grindhouse – Halálbiztos c. filmekben is. A testvérpár a burger mellé Chongo sört iszik - ez pedig a bár neve volt a Desperadóban.
Ehhez hasonló közös elem még az első jelenetben lelőtt ranger karaktere, Earl McGraw (akit a 2017-ben elhunyt Michael Parks alakított), aki Rodríguez és Tarantino más filmjeiben "élt tovább", ugyanis megjelent a Kill Bill Vol. 1-ben és a Terrorbolygóban is. 

Ha már érdekesség, akkor álljon itt, hogy a Rammstein Engel c. számához készült klip pedig tisztelgés a film előtt.

Az alkotás sok korábbi horrort vett múzsájául, elsősorban az 1968-as Élőholtak éjszakáját, de a Gonosz halott és a 13. rendőrőrs ostroma is hatással volt a rendezőkre (utóbbi filmre utal például az egyik túsz, Scott pólóján a Precinct 13 felirat). Seth Gecko emlékezetes “Van hat kis barátom, akik mind gyorsabbak magánál" mondata sajnos nem eredeti találmány, az 1965-ös A fránya macskából “nyúlták le”.

A maszkmester az Emmy-díjas, a The Walking Dead sorozat jelmezeiért és sminkjéért is felelős Greg Nicotero volt. 

A kevésbé szemfüleseknek is feltűnhetett, hogy Cheech Marin három szerepet is játszott a filmben: egy mexikói határőrt, a bár ajtónállóját és a film végén megjelenő Carlos nevű gengsztert. "Ők" különböző magyar hangokat kaptak, Csuha Lajos lett a határőr, Csuja Imre pedig a másik két karakter. 

Ez volt Clooney első hollywoodi filmje azután, hogy feltűnt a Vészhelyzetben, és persze ki más is szólaltathatta volna meg, mint Szabó Sipos Barnabás. Ezt a párosítást az IszDb szerint Kozma Mari alkotta meg A gyilkos paradicsomok visszatérése c. film szinkronmunkálatai során. Tarantinónak nálunk nem igazán van állandó szinkronhangja, a legtöbbször Stohl András és Kálloy Molnár Péter dolgoztak "vele". Ezúttal Lux Ádámot és hangját párosította hozzá Mohácsi Emil szinkronrendező.

A Salma Hayek által alakított sztriptíztáncos/vámpír neve eredetileg “Blonde Death” volt, de a casting után Tarantino változtatta meg Satanico Pandemoniumra, ami egy mexikói horrorfilm címe. Hayeket Ősi Ildikó szinkronizálta, bár nem volt sok dolga:

A Ponyvaregény híres Ezékiel 25:17 monológja eredetileg ebben a filmben szerepelt volna, méghozzá akkor, amikor a pap Jacob (Harvey Keitel, aki szintén gyakori vendég Tarantino rendezéseiben) a baseball ütőből és géppisztolyból összerakott kereszttel a kezében indul a vámpírok ellen. Helyette a “Ti, akik sötétségben tévelyegtek, lássátok meg a fényességet” hangzott el. 

Az özvegy Jacobot Tolnai Miklós tolmácsolásában hallottuk, gyermekeit, Katet és Scottot Kisfalvi Krisztina és Simonyi Balázs szólaltatták meg.

Mexikóban játszódó film lévén Danny Trejo is szerepelt a filmben, a bár pultosát alakította, és Lázár Sándor szinkronizálta.

További hangok voltak:

Kárpáti Tibor, Papp János, ifj Jászai László, Vennes Emmy, Mics Ildikó, Komlós András, Halmágyi Sándor

Rodríguez 2014-ben azonos címmel sorozatot is készített a történetből, mely három évadot ért meg. Aki látta, írja meg, melyik a jobb!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr616369700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lawkoto 2021.01.19. 11:41:16

soha nem felejtem el moziban láttam úgy hogy halvány lila gőzöm se volt mit várhatok akkor még nem futott bele az ember spoilerben minden sarkon. Hát az első átalakulásnál padlót is fogtam. :)

VacakBlogHu 2021.01.19. 13:27:06

@Lawkoto: És nem voltál ezzel egyedül :D

várom a levelet 2021.01.19. 13:27:35

a Szabó Sípos Barnabás telitalálat volt,női szemmel,füllel..

Rich.mond 2021.01.19. 14:06:06

Btw, Salma Hayek tánca a filmtörténelem egyik legjobb jelenete :)

morph on deer 2021.01.19. 14:59:28

@Rich.mond:
Na meg a Tito & Tarantula, akik a zenét szolgáltatták!
Itt vannak:

youtu.be/asFM_dEwhC4

ka_TARZI_s 2021.01.19. 18:35:29

Zseniális film, zseniális szinkron.

nem várt fordulat 2021.01.19. 19:40:16

nekem HK az istenkirálycsászár. szerintem nagyon mellőzött színész, Tarantínó nem véletlen találta meg. Van egy filmje, a mocskos zsaru, amiben hatalmasat alakít.

MTA rendes tagja 2021.01.19. 19:59:03

Borzalmas.
Egyedül Salma Hayek pár perce jó benne.

MTA rendes tagja 2021.01.19. 20:02:12

@nem várt fordulat: HK nem mellőzött, sokat foglalkoztatott, elismert színész.

nem várt fordulat 2021.01.19. 20:07:27

@MTA rendes tagja: hát, a fene se tudja. szerintem az érdemeihez képest annyira nincs jól foglalkoztatva.

mondjuk az tény és való. hogy sokkal jobban bírom az olyan színészeket, akik nem adják el magukat minden foshoz. pl. ott van de niro, akit egy taxisofőr után elég visszás látni egy apádra ütökben. ezt a sort lehet folytatni reggelig, nem úgy, mint azokat, akiket csak jó filmekben láttam, a kedvencem Ed Norton az összes közül.

Nekem az egyik kedvenc filmem, a Remény rabjai, az se nem rossz film, bár ezt senki nem kérdezte és semmilyen módon nem kapcsolódik a fentiekhez :)

gigabursch 2021.01.20. 11:48:30

A film első fele B kat film, a vámpíros műsortól meg ZS kat.
A szinkron sem tudott dobni rajta.

MTA rendes tagja 2021.03.15. 21:03:12

@gigabursch: A film első fele még oké. Történet addig sincs, de várakozik az ember. Aztán jönnek a vámpírok, és a film egy nagy marhasággá alakul
süti beállítások módosítása