mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

“Te bejutottál a jogi karra?” “Miért, az olyan nehéz?” – húsz éves a Doktor Szöszi

2021. július 13. - paddydori

dr_szoszi.jpgForrás: northfoto.com

A szőke nős viccek ellenpólusa, a kétezres évek divatlexikonja és a Bajos csajok mellett az évtized egyik legnépszerűbb filmje volt a Doktor Szöszi (Legally Blonde), aminek köszönhetően Reese Witherspoon hírneve az egekbe szökött. Az akkor még csak huszonöt éves színésznő a film gázsija mellett megtarthatta az abban viselt szettjeit, és a tavaly online tartott stábtalálkozón szívesen nosztalgiázott a szereppel kapcsolatban. Tegyük ezt mi is a húszéves alkotással.

Elle rengeteg embert inspirált abban, hogy higgyenek magukban, mindig saját magát adta és igyekezett a legjobbat látni másokban. Engem is sokban motivált (…) és szerintem az ő lelke, hozzáállása olyan, amit mindannyian magunkévá tehetnénk, főleg ebben az időszakban.” – kezdte tavaly ősszel Witherspoon a jótékonysági Doktor Szöszi húszéves „osztálytalálkozóját” a Youtube-on, amit a pandémia kényszerű lehetőségei miatt kicsit előrehoztak a szereplők. Sok sorozat és film stábja tett így, és megható volt látni ennél a csapatnál is, hogy mennyire örülnek egymásnak – na, és hogy milyen gyorsan elszaladt itt húsz év. Közülük egyértelműen a főszereplő futotta be a legnagyobb karriert az Amanda Brown azonos című regényén alapuló film színészei közül. A forgatókönyvben, ahogy az lenni szokott, jó pár változtatást eszközöltek a készítők az eredeti műhöz képest. A legnagyobb ilyen talán az, hogy ott Elle a Stanfordra jár, ám a kaliforniai oktatási intézmény nem engedélyezte, hogy a filmben is ez legyen a főszereplő iskolája. A Chicagói Egyetem sem járult hozzá, hogy akár csak köze is legyen egy olyan filmhez, amiben egy professzor szexuális tartalmú célzásokat tesz a diákjának, így aztán a harmadik jelölt, a Harvard lett a befutó. Ők valószínűleg mérlegre tették a film jövőbeni népszerűségét és a jelenet visszásságát, és előbbi bizonyult erősebb indoknak.

Annak aki hirtelen nem tudná, miről is szólt a film: a népszerű és csinos Elle a lányszövetség elnöke, meg van róla győződve, hogy pasija, Warner el fogja jegyezni, ám az ominózus vacsorán a srác szakít vele. Az indok az, hogy a Harvard jogi karára fog járni a következő évtől, utána pedig politikai pályára készül, ezért nem engedheti meg magának, hogy „Marilynt válassza Jackie helyett.” Elle persze összetörik, viszont elhatározza, megmutatja szerelmének, hogy igenis van olyan okos, hogy Jackie Kennedy-alapanyag legyen, és felvételizik a Harvardra. A végkifejlet kicsit szájbarágós (spoiler alert!) - a hősnő rájön, hogy igazából magának köszönhet mindent, amit elért, és nem a fiú a nyeremény a végén, hanem saját sikere. De összességében véve igazat lehet adni Witherspoonnak, mert tényleg motiváló volt Elle Woods karaktere, aki nem hagyta, hogy buta szőkének skatulyázzák.

Túlzások és tények

Mivel egy létező iskolában és szakon játszódik a mozi, nem meglepő, hogy az internet később reakcióvideók és cikkek tömkelegét gyártotta arra vonatkozóan, hogy mennyire volt valósághű a jogi tanulmányok reprezentációja. Természetesen sok dologban túloztak a készítők, de azért volt jó pár tény, ami megállja a helyét. Ilyen például a tanárok extrém szigorúsága, és az, hogy némelyikük bármikor bárkit felszólít, hogy szóról-szóra mondja vissza a választott törvény paragrafusait. Persze a jogi kar nehézségének megjelenítése teljesen életszerű volt, és az, hogy nem csak Elle, hanem az összes diák vért izzadt miatta. Bár sokan képtelenségnek tartják, hogy mondjuk divattanulmányokat elvégezve valaki a jogra jusson, ez tényleg elképzelhető. Rengeteg olyan ember jelentkezik a Harvardra (is), aki más területről érkezik – ettől még lehet jó jogász vagy ügyvéd belőle.

dr_szoszi2.jpgForrás: northfoto.com

A gyakornoki pozícióért folyó versengés is valid, ellenben az, hogy már az első évben lehetőségük volna egy ilyen munkára, nem igaz. Még akkor sem, ha valaki olyan intelligens és szorgalmas, mint főhősünk, hiszen a legtöbb egyetemen szabályok határozzák meg, hogy hány órát dolgozhat egy elsőéves. Így pláne nem történt volna meg a valóságban az sem, hogy egy Elle-hez hasonlóan fiatal diák képviseljen bárkit egy bírósági tárgyalás folyamán. Egy tanút sem kérdezhetett volna ki ennyire csekély tapasztalattal, maximum az ügy előkészítésében segédkezhetett volna. Plusz kimaradtak a filmből az elsőéves vizsgák is, pedig azok elég fontos elemei bármelyik iskola jogi tanulmányainak. Sok kifejezés helytálló volt, de azt magunktól is tudjuk, hogy a lakókocsis jelenetben Elle csak komolynak tűnő szavakat dobált Paulette exférje felé, hogy megijessze őt, valójában nem sok közük volt az ügyhöz – de nem is az volt a cél, hogy igazat mondjon.

Az Elle és a többi joghallgató közti kontrasztra a párbeszédeken túl is erősen rájátszott a film, hiszen például kizárt, hogy az összes évfolyamtársa állandóan barna, szürke és fekete ruhákba öltözzön, miközben ő a rózsaszín ötven árnyalatát ölti magára. De itt is látszik, hogy a színek mennyire befolyásolják egy film hangulatát és a karakterekhez fűződő viszonyunkat.

A magyar változat

A szinkronrendező a zseniális Csörögi István volt, aki Szinkronlegendák Portrésorozatunkban egyedüli "nem-színészként" szerepel. Neki köszönhetjük például a Disney-rajzfilmek, a Gyűrűk Urák és a Harry Potterek magyar hangjait, és jó pár, azóta összenőtt szinkronpárost: például Hugh Jackmant és Sinkovits-Vitay Andrást, Robin Williamset és Mikó Istvánt, valamint Natalie Portmant és Zsigmond Tamarát. A Doktor Szöszi szövegét Heltai Olga alkotta meg, hangmérnökként Márkus Tamás, vágóként Kajdácsi Brigitta dolgozott.

Elle Woods – Reese Witherspoon - Kökényessy Ági

Kökényessy Ági színésznőnk hangja elválaszthatatlan Reese Witherspoontól, szerintem ő illik a legjobban az amerikai kolleginához, pedig ez volt az első film, amiben szinkronizálta. Ahhoz képest viszont remekül ráérzett, nem volt idegesítően butus vagy affektálós – más színésznő lehet, hogy elvitte volna ebbe az irányba a karaktert.

Emmett Richmond - Luke Wilson - Stohl András

Owen Wilson öccsének hangjául legtöbbször Czvetkó Sándort választják a rendezők, de Széles Tamás, Görög László, Crespo Rodrigo, Viczián Ottó és még megannyi remek színészünk dolgozott már “vele”. Itt, Emmett Richmondként a jogi asszisztenst és (már az elejétől fogva tudjuk, hogy) leendő párját alakította, Stohl Andrást pedig Csörögi István rendelte mellé. 

Paulette Bonafonté - Jennifer Coolidge - Orosz Anna

“Stifler mamájának” annyira jellegzetes a hangja, hogy aki eredeti hangsávval nézte a filmjeit, az nagyon kritikusan fog a magyar szinkronhoz állni. Azonban két évvel a Dr. Szöszi előtt az Amerikai pite szinkronjának munkálatai során Orosz Annát párosította Coolidge-hoz a rendező - aki ott is Csörögi volt, meg most is. Jól eltalált duóról van szó, így nem csoda, hogy más filmekben is megtartották a párost.

Vivian Kensington - Selma Blair - Balogh Anna

1999-ben játszott együtt Witherspoonnal először, méghozzá a Kegyetlen játékokban, hogy aztán pár évre rá ellenség-féléket alakítsanak. Az előbbiben Nemes Takách Kata volt a magyar hangja, aztán pedig Balogh Anna kapta meg a feladatot, akit a Madách Színház közönsége ismer talán a legjobban.

Warner Huntington - Matt Davis - Barát Attila

Annyira utáltam Warner karakterét, hogy igyekeztem kitörölni az agyamból minél gyorsabban, ezért sokáig nem is raktam össze, hogy ő alakította a Vámpírnaplók Alaric Saltzmanjét. A felfuvalkodott, törekvő és tenyérbemászó srác, aki miatt Elle jelentkezik a Harvardra, Barát Attila hangján szólalt meg. Attila, aki szintén a Madách Színház oszlopos tagja, a Firefly sorozatban Hoban (Alan Tudyk) hangja volt – a Dr. Szöszi második részében pedig Emmetté, furcsa csere.

A filmnek készült egy második része is, tavaly pedig belengették, hogy 2022-ben jön egy újabb folytatás. Mit szóltok hozzá?

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2916624452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2021.07.14. 01:01:59

"Kökényessy Ági színésznőnk hangja elválaszthatatlan Reese Witherspoontól"

Ki volt a szinkronhangja a Jóbarátokban?

Weißkopf 2021.07.14. 08:00:57

@Flankerr: Ott Jennifer Aniston (Rachel) magyar hangjaként halljuk Kökényessy Ágit.

Weißkopf 2021.07.14. 08:02:36

"Robin Williamset és Mikó Lászlót" - nem inkább Mikó Istvánt?

trafoo 2021.07.16. 23:51:39

@Flankerr: Zsigmond Tamara, mint a Kegyetlen játékokban.
süti beállítások módosítása