mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Doctor Strange az őrület multiverzumában - Szinkronkritika

2022. május 03. - merlinicus

docotor_strange_inthemultiverseofmadness_wallpaper_pc.png

A Marvel most először tette meg azt a bátor lépést, hogy egy filmjét kifejezetten az előzmény sorozatokra építette. A magyar közönség emiatt hátrányban is van, hiszen hivatalos forrásból, szinkronizált formában majd csak június 14-től nézhetjük meg a WandaVíziót és a Lokit, amelyekre sokkal szélesebben építkezik a Doktor új filmje, mint ahogy azt az új Pókember mozi tette. 

A film készítésének előzményei sem voltak problémamentesek (soha nem azok, csak a legtöbbször nem kerülnek nyilvánosságra a nehézségek). Az első rész direktora, Scott Derrickson állítólag azért lécelt le az előkészítési folyamat során, mert sokkal sötétebb, horrorisztikusabb verziót képzelt el, mint amilyet a Disney és a Marvel gyomra elbírt volna. Ennek némileg ellentmond az egyik legegyedibb horrorrendező - Sam Raimi - szerződtetése, aki bár leszállította nekünk a klasszikus Pókember-trilógiát, filmes gyökerei azért inkább az ijesztgetés irányában keresendők. Azt spoiler nélkül állíthatom, hogy a végeredmény kellően sötét, ijesztő, és a címhez méltóan őrült lett. 

Hiába a sok varázsige, szellem, káosz mágia, téboly és alternatív univerzum, ez a film egyszerűen elsüllyed a saját súlya alatt. Túl sokat akar, erre pedig - a kötelező akciójelenetek árnyékában - egyszerűen nem jut elég idő. Tipikusan az a film, ahol szuper volt a rendező, remek színészekkel dolgozott, viszont a producerek és forgatókönyvírók örök csatájában elesett. Ettől még kihagyni vétek lenne - bár nem ez lesz az a Marvel-film, amit egymás után 292 alkalommal újra fogunk nézni.

Azt nem tudom felróni a filmnek, hogy aktívan használja az előzményeket - sőt, hányszor hiányoltuk ezt már eddig?! De aki a WandaVízió sorozatot nem látta, az be se üljön. A 2021 februárjában debültált minisorozat sztoriját azoknak is megéri felfrissíteni, akik annak idején a premiereket követték. A Marvelnél is érezhették ezt, mert teljesen elengedték a bemutatkozást, a film egyből az akció közepébe visz. 

sanctum-sanctorum-doctor-strange-multiverse-of-madness.jpg

A kusza és kissé szívtelen sztoriért viszont komoly látvány, teljesen elborult jelenetek, és több vérbeli fan service cameo is kompenzálnak. A TikTokon már konkrét kívánságlisták készültek, hogy kiket szeretnének látni a rajongók. Sajnos ezek a szereplők nem kapnak akkora súlyt, mint Tobey és Andrew Pókemberei a Nincs hazaútban. De biztos vagyok benne, hogy hamarosan jönnek a YouTube-ra azok a kamerás felvételek, amin hallani majd a mozis közönség üdvrivalgását. 

Az egyetlen igazi csalódás a zene területén ért. Az "új" rendező "új" zeneszerzőt is hozott magával: Michael Giacchinót Danny Elfman váltotta. Ha valakinek két elképesztően ikonikus szuperhős témát (és megannyi zseniális filmzenét) köszönhetünk - hiszen Elfman szerezte a Denevérember és Pókember zenéit is -, akkor joggal magasak az elvárásaink. Ugyanakkor a zeneszerző marveles debütálása már a második Bosszúállók filmnél megvolt és ott is bizonyította, hogy mostanában megelégszik az átlagossal. Ahogy az Ultron korát, úgy az Őrület univerzumának zenéjét is szerezhette volna bárki. Aláfestésnek teljesen rendben volt, de egy fél megjegyezhető taktus nincs benne. Ezeket pedig mindig óriási kihagyott ziccereknek érzem - és nem is értem, hogy egy szuper rendező és zeneszerző páros hogyan elégedhet meg egy ennyire generic cuccal. 

A szinkron

A film által körüljárt káosz és őrület ellenére a szinkron higgadt, jól összerakott és átgondolt munka. A 28. Marvel-filmről, amelyek közül csak háromnak (Vasember és a két Galaxis őrzői-film) nem Tabák Kata rendezte a szinkronját, nehéz igazán újat mondani. A megszokott szereplők hangján szerencsére nem kellett változtatni, így a Strange-ben megszokott trió, azaz Simon KornélRuttkay Laura és Hajdu Steve is maradtak. Ahogy az előzetes alapján lehetett sejteni, csatlakozott hozzájuk az első rész Mordója, Király Attila is. Itt érzek egy kis inkozisztenciát a Disney részéről: ha Király Attila egyszerre lehet Mordo és Eddie Brock/Venom, akkor Csondor Kata miért nem maradhatott Darcy a WandaVízióban? Ha már WandaVízió, akkor nem hagyhatjuk ki a film másik főszereplőjét, Szilágyi Csengét, aki egy sokkal mélyebb, rétegeltebb és komorabb Wandát hoz már az első felbukkanása óta. Ez pedig kifejezetten jól jön ebben a kalandban.

A szinkronfelvételeket mindenesetre Simon Kornél élvezhette a legjobban, hiszen ő - ahogy azt az előzetesben lehetett látni - többféle Doctor Strange karaktert is megformálhatott. 

29688917_b2ac042bf29c1dbb26407ea37eab049c_wm.jpg

Ugyanakkor nincsen film új karakterek nélkül, mi pedig kaptunk egy szuper America Chavezt, méghozzá Koller Virág hangjával. Fiatal kora ellenére a színésznő máris több, mint 100 szinkronprodukción van túl és ez meg is látszik, hiszen az MCU-t régóta koptató színészekkel azonnal felvette a tempót. A Xochitl Gomez által alakított karakter dinamikus, sok különféle helyzetbe keveredik, így izgalmas, valódi megnyilvánulási lehetőséget ad a magyar kollégája számára. 

Emellett feltűnik a filmben néhány titkos szereplő, akikről spoileres lenne megemlékezni, de nem hagyhatjuk ki, így kifehérítjük ezt a részt. Az előzetesek legnagyobb dobása volt Professzor X behozása, amelyet mindenki kitörő örömmel fogadott. Horányi László immáron 22 éve hozza a figurát - jó volt őt ismét hallani. A film emellett gurított egy másik nagyot, hiszen néhány jelenet erejéig feltűnik benne a Fantasztikus Négyes vezetője, a gumikarú Reed Richards, méghozzá a rajongók által várt John Krasinski alakításában. Szegény John eddig minden filmjében új hangot kapott. Ezúttal a szinkronban kevéssé ismert Ódor Kristóf lett a magyar hangja. Párosuk nekem egy kicsit furcsának, lassúnak tűnt. Itt most nem érzem, hogy ne lett volna egy erősebb választás. Azonban az is tény, hogy a szinkronban sokat próbált, fiatal vagy fiatalos hangú színészeink lassan fogyatkoznak, így a frissítésre folyamatosan szükség van és lesz is a jövőben. 

Összességében a film nagyban építi az MCU negyedik fázisának sztoriját, használja a Disney+ sorozatokat, emiatt sem érdemes kihagyni. Azt viszont nem érzem, hogy akkora katarzist okozna, mint a Pókember - Nincs hazaút. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1117822805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása