mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Azok a '90-es évek: Tv Sorozatok - 2. rész

2018. szeptember 20. - Karsa Tímea

A sorozat első részében olvashattatok a Magnumról, a Knight Riderről, a MacGyverről és az X-aktákról. Ebben a részben továbbra is a '90-es évek első felében maradunk, de akciósorozatok helyett családi és kórházi sorozatokról, illetve azok szinkronjáról olvashattok. 

Váratlan utazás

Képtalálat a következőre: „váratlan utazás”

A Váratlan utazás című sorozatban (eredeti címén: Road to Avonlea) egy amerikai kisváros mindennapjait, és különösen a King család életét követhettük nyomon 91 epizódon keresztül. A kanadai sorozatot 1989-től hét éven keresztül forgatták. A Magyar Televízió 1993 szeptember 4-én sugározta a sorozat legelső részét.

Sara Stanley – Sarah Polley – Vadász Bea

vu_vadasz_bea_final.jpgVadász Bea 9 éves kora óta szinkronizál, úgyhogy már tapasztaltan került be a Váratlan utazás szinkroncsapatába. Bea kérésemre így emlékezett vissza a sorozatra: ,,Nagyon emlékezetes volt számomra a Váratlan utazás, hiszen életem első olyan szerepe volt, ami hosszú éveken keresztül tartott. Akkoriban még próbáltunk, ott voltak a partnerek, nem volt füles, hanem meghallgattuk kétszer-háromszor az eredetit, azután indult a felvétel. Fantasztikus színészekkel, például Tolnay Klárival álltam egy mikrofon előtt a négyes műteremben, még erre is emlékszem! Schubert Évával is sokat dolgoztunk együtt a sorozat alatt, vele egy színpadon is játszhattam. Nagyon jó kapcsolat alakult ki a kollégákkal, mindig melegséggel tölti el a szívemet, ha találkozom velük”.

Felicity King – Gema Zamprogna – Simonyi Piroska

vu_simonyi_piroska.jpgSimonyi Piroska összetéveszthetetlen hangja végigkísérte a ’90-es éveket, hisz sorozatokban és filmekben is rengeteget szinkronizált. Korábban ezt nyilatkozta a Váratlan utazás című sorozattal kapcsolatban: ,,Akkoriban teljes mértékben azonosultam Felicityvel. A szereppel együtt nőttem fel, nagyon a szívemhez nőtt. Beleképzeltem magam azokba a helyzetekbe, amiket ő átélt; úgy éreztem, hogy ő a másik énem.”

 Hetty King – Jackie Burroughs – Schubert Éva

vu_schubert_eva.jpgGyerekként Schubert Éva hangja leginkább A kis hableány Ursulájaként maradt meg, de nem tudtam összerakni, hogy Hetty néniként is ugyanazt a hangot hallom, mert teljesen más hanghordozásban beszélt a magyar színésznő – nyilvánvalóan ahogy a szerep megkövetelte. Egy interjúban a riporter rákérdezett arra, hogy nyelvtudása miben segíti a Művésznőt munkái során. Ekkor Schubert Éva így felelt: ,,időnként kijavítok valakit a szinkronban, ha rosszul mond egy francia szót. Régen a szinkronban másként dolgoztunk, s amikor valami hiba volt, azt kijavították.”

 

A Klinika

Képtalálat a következőre: „a klinika”

A Klinika című német sorozatot először 1988-ban kezdte el vetíteni a televízió. A sorozat a Kórház a város szélén című csehszlovák sorozat német változata.

Klaus Brinkmann professzor – Klausjürgen Wussow - Bács Ferenc

brinkmann_bacsf.jpgBács Ferenc hangja leginkább a Micimackóból Tigrisként, vagy Gandalfként ismert a Gyűrűk urából, pedig hol volt még a Klinika ezekhez képest! Bács Ferenc fantasztikus volt a bölcs professzor szerepében, akinek megannyiszor kellett rossz híreket közölni a pácienseivel.

 

 

Dr Christa Brinkmann – Gaby Dohm - Földessy Margit

brinkmann_foldessym.jpgFöldessy Margit hangját számos sorozatban hallhattuk, a Csengetett, Mylord?-ban, a Mézga családban, illetve a Micimackó mesékben mindig ő szólaltatja meg Malackát. Ahogy minden esetben, itt is kitűnő a munkája, s tökéletesen hozza a kedves Christa nővér (majd később doktornő) szerepét. Érdekesség, hogy a sorozatban szinkronizált Földessy Margit édesanyja, Komlós Juci is, aki Brinkmann professzor házvezetőnőjét szólaltatta meg.

Dr Udo Brinkmann - Sascha Hehn - Nagy Gábor

brinkmann_udo.jpgNagy Gábor összesen 175 filmben szinkronizált, ami nem kis szám, mégis – be kell valljam – a hangját csak ebben a sorozatban ismerem fel. Nagy Gábor a ’70-es évektől kezdve egészen napjainkig szinkronizál, bár leginkább „további magyar hangként”.

 

 

Vészhelyzet

Képtalálat a következőre: „vészhelyzet”

A sorozatot a Magyar Televízió kezdte el adni 1996 január 6-án. Emlékeim szerint mindig kedden adták, úgyhogy a hétfői X akták után a kedd sem volt tévénézős nap, ugyanis félelmetes volt, nem nézhettem.

Dr Mark Greene – Anthony Edwards – Józsa Imre

er_jozsaimre.jpgJózsa Imre sajnos két évvel ezelőtt itt hagyott bennünket, de a munkáiban a mai napig hallhatjuk a hangját. Egy interjúban kérdezték őt az általa gyakran szinkronizált kedvenc színészeiről, akkor így nyilatkozott: ,,Egyikük Anthony Edwards, őt a Vészhelyzet Green doktoraként éveken át szólaltattam meg. Mostanában már ritkábban, egy-egy filmben találkozom vele”. Első szinkron-főszerepére pedig így emlékezett vissza: ,, Az első főszerepemet máig fel tudom idézni. ’76-ban, harmadéves főiskolásként egy szovjet katonát szólaltattam meg. A történet szerint találat érte a hajóját a jéghegyek között. Miközben teljes menetfelszerelésben menekült a zord, elhagyatott tájon, még egy ellenséges német gépet is sikerült kilőnie egyedül. Néhány egész mondat kivételével a teljes másfél órás filmet végig kellett vacognom és lihegnem. Mondtam is a kollégáknak, hogy mire végzünk, hívhatják az ambulanciát.”

Dr Doug Ross – George Clooney – Szabó Sipos Barnabás

er_szabosiposb.jpgSzabó Sipos Barnabás hangja mondhatjuk, hogy összenőtt George Clooneyéval. Az Iszdb szerint 41 filmből 30-ban ő volt az amerikai kolléga hangja, a maradék tizenegy film tetemes része pedig akkor készült, amikor a magyar színész felhagyott a szinkronizálással. Érdekes módon, nagyon utolérték Szabó Sipos Barnabást a kórházas sorozatok, hiszen a Vészhelyzetben több, mint tíz évig szinkronizált, és hallhattuk a Dr House-ban és a Grace klinikában is.

 Dr John Carter – Noah Wyle – Alföldi Róbert

er_alfoldirobert.jpgAlföldi Róbertnek is igen jellegzetes hangja van, annyira, hogy a legenda szerint Noah Wyle kíváncsiságból visszahallgatta a szinkronhangjait, és a magyar verzió tetszett neki legjobban. Alföldi Róbertnek talán azért is emlékezetes a sorozat, mert ez volt az első szinkronja 1995-ben, s ugyan ideje sosem volt nézni, jó emlékei vannak a sorozatról: ,,mindig is szerettem a szinkront, sohasem jutott eszembe átadni másnak Cartert. Igaz, a stúdióban többnyire egyedül küzdöttem a pergő párbeszédekkel és az orvosi latinnal. Készen összerakva egy-két részt ha láttam a Vészhelyzetből, úgyhogy nem tudnám megmondani, hogy mi történt Carterrel az elmúlt évek során” – nyilatkozta korábban. Párosuk egyébként annyira összenőtt, hogy a Titkok könyvtára című sorozatban is az igen elfoglalt Alföldi Róbert adta régi kollégájának a magyar hangot.

Ti melyik sorozatra emlékeztek szívesen? Nem csak ezekből lehet választani :-) 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr314250153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása