mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Szinkronlegendák portrésorozat: Kenderesi Tibor

2020. május 15. - merlinicus

nevtelen_terv.png

Életéről és művészeti érdemeiről is kevesebbet tudunk, mint kellene, mégis generációk számára volt meghatározó a szinkronmunkássága révén. Idén lenne 100 éves Kenderesi Tibor! E cikk megírásában a színművész unokája, Patkós Zsolt volt segítségünkre.

1920. május 15-én született Újvidéken, a mai Szerbia területén. A II. világháborúban királyi tüzértisztként a vecsési fronton is harcolt. Később Sopronból – átszökve a határon – amerikai hadifogságba került. A fogolytáborban több nyelven csinált színházat a foglyok és az őrök örömére. A magyar mellett beszélt, levelezett olaszul és németül, forgatott többek között angolul, franciául és héberül, de megértette a szerbhorvátot, a lengyelt, valamint – lévén szenvedélyesen szerette Tenerifét – a spanyolt és portugált is. Bár a színpadi szöveget saját bevallása szerint nehezebben tanulta meg, idegen nyelveket könnyen sajátított el.

A Rákosi-rendszer kezdetével az akkor még  Színiakadémiának nevezett Színház- és Filmművészeti Egyetem sem maradhatott a régi, így 1949-ben több elméleti tárgyat ideológiai oktatással váltottak fel. A tanári kar azonban maradhatott, így Kenderesi Tibor Gellért Endre, a Nemzeti Színház Kossuth-díjas színész-rendezőjének osztályába járt. 33 évesen, 1953-ban végzett az Akadémián, azonban már 1951-től gyakorlatot szerzett a Szegedi Nemzeti Színházban, valamint az akkoriban még a budapesti Blaha Lujza téren álló Nemzeti Színház stúdiószínpadán. A diploma átvételét követően pályáját az egri Gárdonyi Géza Színházban kezdte, Ruttkai Ottó igazgató hívására. A színházban a helyi forradalmi választmány vezetőjének választották, melynek következményeképpen – az 56-os forradalom leverése után – 9 hónapra bebörtönözték. Játszott Pécsett, Veszprémben, valamint az Állami Déryné Színházban, amellyel a vidéki színházaktól messze lévő településekre utazva tartottak előadásokat. A Nemzeti Színházhoz kötődő években ismerkedett meg Major Tamással és Gobbi Hildával. Major kifejezetten kedvelte, ő segítette első lakásához is. A hetvenes években a Veszprémi Színház társulatának tagja volt, ahol többek között Latinovics Zoltánnal dolgozott együtt. Itt ismerkedett meg legjobb barátjával, Tánczos Tibor Jászai Mari-díjas színművésszel.

1981-től egészen 2001-ig a Vígszínház társulatának tagja volt. Hangját, habitusát tekintve talán ma már meglepő, de egyik legfontosabb szerepének Malvoliot a Vízkereszt, vagy amit akartok antagonistáját tartják. Elsősorban vígjátéki és drámai karakterszínész, olyan darabokban szerepel, mint a Bánk bán, a Revizor vagy a Bűn és bűnhődés. A Vígszínházas évek alatt hosszú ideig közös öltözője volt Kaszás Attilával. Legutolsó színpadi fellépései a Dzsungel könyvéhez kötik, amelyben az öreg Kobrát alakította. Ez utóbbi előadáson ünnepelte meg őt a Vígszínház/Pesti Színház akkori társulata 89. születésnapja alkalmából.

Első filmszerepét - egy 80 éves aggastyánt - 31 évesen játszotta a Vihar című filmben. melyet további 87 alkotás követett. "A legnevezetesebb filmszerepem a Tüske a köröm alatt volt. Sára Sándor rendezte. Nagyon sikeres volt. Egy öreg parasztot játszottam. Igazán kemény figura volt, és nagyon közel állt hozzám. Tisztára olyan volt, mint a nagyapám. Nagyapámat hoztam vissza még hangban is." - mesélte az Egyesület a Magyar Szinkronért csapatának adott interjújában. A Budapesten forgatott Kémjátszma című „hollywoodi” filmben is szerepet kapott. A forgatások alatt Brad Pittet és Robert Redfordot is szórakoztatta régi, amerikai katonadalokkal.

A 90-es évek több ikonikus magyar sorozatában feltűnt: szerepelt a Kisvárosban, a Família Kft-ben, a Patikában és természetesen a  Szomszédokban is - utóbbiban két különböző karaktert is alakított.

Számtalan színházi és filmes szerepe ellenére leginkább a szinkronos munkássága jutott el a nézőkhöz. A szakma még gyerekcipőben járt, mikor ő már jelen volt. Első szerepeit a Nemzeti Színházban töltött éveiben kapta - a korszakra jellemző módon főként orosz, olasz és német filmekben. Közel 600 szinkronhoz adta hangját, melyek közül számtalan alkalommal volt további magyar hang, szinkronizálta külföldi filmekben saját magát, vagy éppen magyar filmben külföldi kollégáit.   

Felesége is szakmabeli, Sipos Varga Éva ugyanis a 60-as években már szinkronrendezőként dolgozott a Pannónia Filmstúdióban, később a Magyar Televízió egyik szinkroncsapatát vezette. Nevéhez többek között olyan alkotások köthetőek, mint a Ben Hur, vagy a Guliver utazásai, valamint az első élő szinkron, amelyet a magyar televízió egy díjnyertes szovjet film premierjének aktualitása miatt bízott rá. Egyik legutolsó szinkronrendezésében, a Ki lesz a hunyó?-ban éppen férjével Kenderesi Tiborral dolgoztak együtt.  

Az országos ismertséget és a nézők máig tartó szeretetét egy Disney-rajzfilm, a Kacsamesék  Dagobert McCsipje hozta meg számára. A 90-es évek elején, a Walt Disney bemutatja című szombat délutáni műsor keretében kezdték el vetíteni az USA-ban akkorra már óriási népszerűségnek örvendő rajzfilm-sorozatot. Az általa szinkronizált 88 részben, valamint a Kacsamesék - Az elveszett lámpa kincse című mozis rajzfilmben fantasztikus csapat állt össze az évadok során. Unokáit Pogány Judit és Balogh Erika, Kvák kapitányt Dózsa László, ellenfeleit többek között Harkányi EndreKránitz Lajos és Földessy Margit szinkronizálták. Nem csupán messze az eredeti fölé emelték a rajzfilm színvonalát, de máig maradandó emléket építettek fel legalább két generáció számára. 

Kenderesi Tibor így emlékszik vissza a rajzfilmsorozatra az EMSz-interjúban: "Jóval később jöttem rá, amikor már a Kacsameséket csináltam, hogy van egy jellegzetes hangom. A rendező részben a beszédstílusom miatt választott ki Dagobert bácsi szerepére, és mert a hangom hasonlított az eredetire. Ott aztán engedtek nekem sok mindent csinálni. A rajzfilmeket különben is nagyon szerettem. A rendező kérdezte, hogy "Tibor, ráérsz?" Mondom "Miért?" Azt mondja, "nagyobb szereplőről van szó." Később derült ki, hogy ez micsoda. Nagyon nagy örömmel fogtam hozzá. Nem is tudtam, hogy ekkora szerep! Akkor lettem közismert. Az az érdekes, hogy 60 évet töltöttem a pályán, és ha találkozom emberekkel, beszélgetek velük, azt mondják, hogy a "Dagobert bácsi." Így ismernek. A nevemet nem tudják."

A történethez az is hozzátartozik, hogy bár a 90-es évek kezdetén még nem volt jellemző elsősorban hangi hasonlóság alapján szerepet osztani, Dagobert bácsi (azaz Scrooge McDuck) eredeti hangja, Alan Young orgánuma elképesztően hasonlít Kenderesi Tiboréhoz, így a magyar változat nem is lehetne közelebb az eredetihez. Akkoriban még szokatlan módon a Kacsamesékhez a Disney szerepválogatást kért. A casting során jelen volt az amerikai cég több képviselője is, akik Kenderesi orgánumát meghallva azonnal lecsaptak rá. Az akkori szinkrongázsik még teljesen más dimenzióban mozogtak, így a 88 rész leszinkronizálása után belefért egy komoly családi utazás megszervezése Norvégiába.

Több más rajzfilmhez is örömmel kérték fel Tibor bácsit a szinkronrendezők, így lett ő kettyós és kissé perverz Zseniális Teknős a Dragonball-sorozatban, Marvin nagyapjának szelleme a South Parkban, Lou Pickles nagypapa a Fecsegő Tipegőkben, de szerepelt a Mufli, a koalában, a Balu kapitány kalandjaiban, a Full Metal Alchemist - Testvériségben, a Hupikék Törpikékben és az Alvin és a Mókusokban is. A nagy, klasszikusnak számító sorozatok szinkron-vonalon sem maradhattak el. Hogy csupán néhány nevet említsünk: Szupernagyi, Pumukli kalandjai, Derrick, Klinika,Polip, Columbo, valamint a Mesék a kriptából egyes részeiben egyaránt feltűnt.

Habár a rendszerváltást követően - saját bevallása szerint - kevesebb magyar változat elkészítésében vett részt, azért néhány kultfilmmel tovább bővült az amúgy is szédületes repertoár. E filmekben leggyakrabban karakterszínészi képességeit csillogtatta, általában nagypapákat, idős szerzeteseket, és kisebb, de annál maradandóbb szerepeket alakítva. Talán sokan nem is gondolnák, de Tibor bácsi szinkronizálta a Szomszéd nője mindig zöldebb Nagypapáját, az Ace Ventura 2. és a Mortal Kombat - Harc a végsőkig szerzeteseit, de volt halász a Godzillában, druida az Asterix és Obelix első részében, valamint az öreg Topa a Gyűrűk Ura - A Gyűrű szövetsége felújított, bővített kiadásában. 

Kenderesi Tibor hosszú és kiemelkedő életművét Gobbi Hilda-díjjal jutalmazták, melyről az EMSz-nek így nyilatkozott: "Gobbi Hilda-díjat kaptam. Az a legnagyobb kitüntetésem. Számomra azért is jelentett sokat ez az elismerés, mert az 5 év alatt, míg a Nemzeti Színház tagja voltam, nagyon jó viszonyban voltam Hildával. "

Tibor bácsi közel 10 éve, 2011. szeptember 25-én hunyt el Budapesten. Temetésén Hegedűs D. Géza mondott beszédet és több, korábbi alkotótársa (többek között Szarvas József és Reviczky Gábor) is lerótta tiszteletét. E cikk megjelenésekor, 2020. május 15-én lenne kereken 100 éves. Szeretettel emlékezünk Kenderesi Tiborra, vagy, ahogy mindenki ismerte:  a leggazdagabb kacsára Hápbörgben, Dagobert McCsipre! 

Kenderesi Tibor esküvője napján, első feleségével, a tragikusan korán elhunyt Gyöngyösi Máriával

kenderesi_tibor_eskuvoi_foto.jpg

Kenderesi Tibor és első felesége

kenderesi_tibor_felesegevel_2.jpg

Második feleségével, Sipos Varga Évával

kenderesi_tibor_felesegevel.jpg

A színművész családja körében

kenderesi_tibor_csaladja_koreben.jpg

Kenderesi Tibor és unokája

kenderesi_tibor_unokajaval.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr7315654750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Narancsos kommunizmus 2020.05.16. 22:07:16

Donald kacsának soha egy szavát sem értettem. Miért kellett elcseszni a sorozatot ezzel?

Zsolt Patkós 2020.05.16. 23:55:12

Szeretném megköszönni a megható és mindenre kiterjedő összeállítást, megemlékezést Családunk nevében! Tisztelettel köszönöm :Patkós Zsolt (Kenderesi Tibor unokája)

merlinicus · http://szinkronjunkie.blog.hu 2020.05.17. 00:07:17

@Zsolt Patkós: Kedves Zsolt! Számunkra mindig öröm egy-egy legendás színész életének és munkásságának bemutatása. Tibor bácsi mindannyiunk gyermekkorát bearanyozta, így mindenképpen szerettünk volna neki méltó emléket állítani.

El sem tudja képzelni, mennyit kerestük a család tagjait, hátha valakitől kaphatunk további információt, esetleg máshol fel nem lelhető képeket. Ha nincs akadálya, hogy felvegyük a kapcsolatot, megtenné, hogy küld egy emailt a szinkronjunkie@gmail.com címre?

Köszönettel,
A Szinkronjunkie csapata

Tökönrúgott Feleségek 2020.05.17. 06:10:00

Tetszik a sorozat, köszönöm. Egy szuszra végigolvastam az összes eddigi részt, tényleg érdekesek. Egy-két "kevésbé" ismert, de rengeteget szinkronizáló színészről is olvasnék, pld. Szabó Ottó, Versényi László, Varga T. József, Koroknay Géza, Kun Vilmos, Dallos Szilvia.

Tökönrúgott Feleségek 2020.05.17. 06:11:23

Ja és persze: Kristóf Tibor, Végvári Tamás, Újréti László...

Ernő Koska 2020.05.17. 06:49:02

Tisztelet az igazi szinkronszínészeknek! Ugyanis a legjobb szinkronszínészek pl. Kenderesi Tibor, Sinkovits Imre, Sztankay István, Szabó Ottó, Almási Éva, Borbás Gabi, Pálos Zsuzsa, Fülöp Zsigmond stb. mind egytől-egyig kiváló színészek voltak. Sajnos ma már akárki szinkronizálhat, meg is látszik a szinkron színvonalán, néhány kivételtől eltekintve csapnivaló.

Táncos Dénes 2020.05.17. 07:29:03

2011 !!! Május 15. Köszi!

taffer 2020.05.17. 09:31:54

De fura, épp egy hete néztem utána, ki ez a "minden magyar szinkron öregember hangja", miután egy valószínűtlenül régi film szinkronjában (Egy maréknyi dollárért, 1964) is feltűnt, és kicsit gyanús lett, hogy 50+ éven keresztül talán mégsem lehet valakinek ilyen hangja.

Aztán persze kiderítettem, hogy az a bizonyos szinkron 2001-es, de közben megtanultam Kenderesi Tibor nevét, a linkelt videókba is alig egy hete futottam bele. A wiki listája alapján elképesztő a munkássága.

De azért vicces volt olvasni ezek után, hogy 30 évesen már egy 80 éves karaktert alakított, méghozzá hitelesen. Lehet, hogy mégis igaz lenne az eredeti gyanúm? :)

AngeI 2020.05.17. 10:04:14

@Narancsos kommunizmus: Donald kacsa nem egyenlő Dagobert bácsival, csak hasonlítanak.:)

AngeI 2020.05.17. 10:06:52

Filmes munkái közül most hirtelen a Sacra Corona jut eszembe. Egy apátot alakított , ha jól emlékszem.
süti beállítások módosítása