mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Öregszünk... huszonöt éves lett a Sárkányszív

2021. május 31. - paddydori

dragonheart.jpg

Sárkányos fantasy filmekkel Dunát lehetne rekeszteni, mégis mindenkinek van egy konkrét filmje közülük, ami meghatározta a műfajhoz való viszonyát. Nekem az 1996-os Sárkányszív ez, amit a kritikusok vegyes érzelmekkel fogadtak annak idején, de a kasszáknál azért tarolt. Huszonöt éve, május 31-én ültek be az első nézők Draco és Bowen kalandjaira, így mai évfordulós cikkünk róluk fog szólni.

Hogy is volt a sztori?

Bowen (Dennis Quaid), az Ősi Törvény lovagja Einon herceg (David Thewlis, nekem csak Remus Lupin) mentoraként kardforgatásra tanítja őt. Egy csatában azonban meghal a herceg apja, a gonosz király, és Einon is súlyosan megsebesül. Azért, hogy megmentse, Draco, a sárkány felajánlja neki fél szívét, ha megígéri, hogy becsületes és igaz uralkodó lesz belőle - ez azonban, mint tudjuk, nem jön össze. Einon arrogáns és kegyetlen királlyá nő fel, Bowen pedig ezt látva megfogadja, hogy megkeresi és megöli azt a sárkányt, akinek a szíve ilyen gonosszá tette az egykori kedves ifjút. Sárkányölő útjai során pedig összefut Dracoval, akivel aztán szövetségesekké válnak, és falvaktól csalnak ki pénzt kamu-párbajaikkal.

einon.jpgLord Felton és Einon király (akik aztán találkoztak a Harry Potter filmekben is)

A film tipikus kilencvenes évekbeli fantasy, hangulata hasonlít a Herkules- és a Xena-sorozatokra. Emellett gyönyörű helyszíneken vezet minket végig, és kicsit a Heroes III-ra is emlékeztet - remélem, ez mond valakinek valamit! Nem sokan sorolnánk életünk top tíz filmje közé, de talán az első ötvenben sincs benne, ugyanakkor szerethető, klasszikus jó-rossz harcról szóló mozi.

A forgatás

Patrick Read Johnson fejéből pattant ki a Sárkányszív ötlete 1988-ban, amit úgy adott elő a producernek, mint egyfajta Butch Cassidy és a Sundance sárkány-történetet. Egyszerre szánta humorosnak és szerethetőnek a sztorit – azt hiszem, elérte a célját. A Paramountnál is mindössze két napjukba telt meghozni a döntést, miszerint elkezdődhet a forgatás, ami nagyon gyors, ismerve, hogy a szakmában lassan őrölnek a malmok, plusz egy addig nem használt technikával készülő filmről volt szó.

A forgatás mindössze hat hónapig tartott, de az utómunka több, mint kétszer ilyen hosszú volt – és négy év telt el a filmezés megkezdéséig attól kezdve, hogy a Paramount igent mondott a projektre.

A sárkányt az akkori digitális technikához képest zseniálisan jelenítették meg a filmesek, és az egyik legkorábbi CGI-alkalmazásnak lehettünk szemtanúi nézőként. Az effektek annyira jól sikerültek, hogy Oscar-díjra is jelölték érte a filmet az 1997-es díjátadón. A Jurassic Park készítői közül rengetegen dolgoztak a Sárkányszíven, úgyhogy végsősoron az ottani T-rexnek köszönhető Draco megszületése.

Persze rengeteg kreativitásra is szükség volt, így például amikor Draco a történet szerint elrepült egy falu felett, a rendezők egy repülőt röptettek át az égen azért, hogy a statiszták egy helyre nézzenek. Nem csupán vizuális effektekkel jelenítették meg őt, hanem voltak életnagyságú elemek is, például Draco állkapcsa, mancsai és farka. Ha emlékeztek, nem okádott tüzet a szájából - de az orrlyukaiból igen. Apróság volt ez a készítők részéről, de ezzel egyedibbé tették őt a többi monda- és filmbeli sárkányhoz képest, akiknek a tüzes leheletétől kellett mindig félni.

A kinti felvételekre Szlovákia egyes várromjainál és nemzeti parkjaiban került sor.

A szinkron

Bowen – Dennis Quaid – Szabó Sipos Barnabás

Eredetileg Liam Neesonnak szánták a sárkányvadász szerepét, de aztán Quaidnél landolt a forgatókönyv, mert az ír színész nem tudta összeegyeztetni ezt a forgatást egy másik munkájával. Quaidet aztán az a Kiyoshi Yamasaki készítette fel a kardforgatásra, aki a Dűnén, a Conan-filmen és a Vörös Szonján dolgozott előtte. Nálunk a jellegzetes hangú Szabó Sipos Barnabás szólaltatta meg a karaktert. Ők ketten már dolgoztak „együtt” előtte és utána is, például a Gyertek el a mennyországba!, Alamo – A 13 napos ostrom, vagy Az apokalipszis lovasai című filmekben.

Draco – Sean Connery – Sinkovits Imre

A szeretnivaló sárkányt a legendás Sir Sean Connery szólaltatta meg, aki a hangján kívül a mimikáját is kölcsönözte a karakternek. A színészóriás főleg a szemöldökével és a szája sarkával játszott sokat, és a készítők pedig törekedtek arra, hogy Draco "arcán" látni lehessen ezeket a gesztusokat. A magyar változatban Sinkovits Imrét választották a sárkány hangjának, és hiába, hogy a brit kollégának legtöbb esetben Kristóf Tibor és Vass Gábor volt a szinkronpárja, Sinkovitsnál jobb választás itt nem történhetett volna.

Einon – David Thewlis – Alföldi Róbert

Alföldi ritkán szinkronizál, hiszen a színház és a rendezés az ő otthona, de amikor mikrofon elé áll, az mindig nagyot üt. Szerettük Noah Wyle hangjaként a színész bármely filmjében, A kis Buddhában Keanu Reeves szinkronpárjaként, de Einon király sem lehetett volna igazi más hangján. Ha lehet, még egy lapáttal rátett arra, hogy a gúnyos, gonosz fiatalt az addiginál jobban gyűlöljük.

Kara – Dina Meyer – Tóth Ildikó

A vörös hajú színésznő a Beverly Hills, 90210-ben tűnt fel, majd Keanu Reeves oldalán is láthatták a nézők a Johnny Mnemonic - A jövő szökevénye c. alkotásban, mielőtt megkapta volna Kara szerepét a Sárkányszívben. A harcias lányt Tóth Ildikó magyarította, akit az utóbbi években keveset hallhattunk szinkronban. Előtte viszont olyan karaktereket szólaltatott meg, mint A könyvtolvaj Rosája, A csajok háborúja Emmája, a Nagy Sándor, a hódítóból Olimpiászt, és az Édes novemberben Sarát. A szinkronban nélkülöznünk kell ugyan, de máshol nem, hiszen a színpadok és a forgatások kincse, Prima Primissima és Jászai Mari-díjas művésznő.

Lord Felton – Jason Isaacs – Fazekas István

A Harry Potter-filmekben a néhai Szakácsi Sándor volt Jason Isaacs szinkronhangja, máskor pedig Epres Attila vagy Haás Vander Péter.  A Sárkányszív az IszDB szerint Isaacs második magyarra szinkronizált filmje volt, így nem csoda, hogy nem közülük választott a rendező – jó, meg azért sem, mert ezek mind későbbi alkotások.

 A magyar szöveget, mint oly sok szuper film esetén, itt is Speier Dávidnak köszönhettük, a rendező a csodás Juhász Anna volt, asszisztense Bajnok Andrea, a vágást pedig Gáspár Tamara készítette - mindezt a Videovox Stúdió falai között.

Mint mindig, most is kérdésekkel zárunk - ti szerettétek a filmet? Melyik volt számotokra a fantasy műfaj első, meghatározó alkotása?

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5616576008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Digitális Dzsihád 2021.05.31. 13:32:16

Emlékszem, amikor 25 éve épp agyfaszt kaptam attól a roppant tehetséges marketingestől, aki a UIP Dunafilmtől azt írta a film ismertetőjébe, hogy "Tartalom: Színes, szinkronizált amerikai fantasy kalandfilm. A sárkány angol hangja Sean Connery."

Azóta már gratuláltam annak is, aki a Shrekhez írta ugyanezt, szintén a híres angol hangok miatt.

Ééérted, azzal hírdetni egy filmet, hogy a leszinkronizálás előtt ki volt az eredeti hang!

Konyvtaroslany 2021.05.31. 13:43:31

Őőő, izé... 1984 óta megnéztem párszor a Dűnét és nagyösszegű ojrót vagyok hajlandó feltenni arra, hogy _kard_ párbaj tuti nem volt benne. Esetlég KÉSpárbajra gondolt a poszt toló? Mert abból több is. De a kard és a kés közt van egy aprócska méretbeli különbség.

paddydori 2021.05.31. 13:48:02

@Konyvtaroslany: Azokon is dolgozott a mester, de nem írtam, hogy a Dűnében kardforgatás vagy kardpárbaj lett volna. :)

Konyvtaroslany 2021.05.31. 14:16:50

Azt írtad, hogy az készítette fel a kardforgatásra, aki a Dűnén is dolgozott előtte. Én meg összeasszociáltam a kettőt. Elnézést, túlgondoltam. Az ember hajlamos arra gondolni, ami az alapvető munkája.

(Mondok egy hülye példát:
- Nézd csak, ott van Victor Vasarely egyik műve!
- Á, nekünk is dolgozott a mester a hatvanas években.
- Van egy eredeti Victor Vasarely kerámiátok?!?
- Jaaa, nem. Akkortájt rosszul ment neki és csak a vécénket csempézte ki. Csempe-csempe.)

Vagy lehet, hogy nem volt túl egyértelmű a megfogalmazás:
"...az készítette fel a kardforgatásra, aki a Dűnében a késharcot oktatta..."

caralhovoador02 2021.05.31. 14:59:52

Nagyon szeretem SZSB hangját, de azóta is az a véleményem, hogy a Gilbert barát hangját adó Dörner György jobb választás lett volna erre a szerepre.
A film hatalmas kedvenc, nem utolsósorban a csodás zene és a bátor, keserédes befejezés miatt.

gigabursch 2021.05.31. 15:54:21

Én szeretem ezt a filmet a mai napig.
Persze ebben is vannak apró hibák, mint a motirfűrésszel hajkolt fák tuskói, stb.
A szinkron zseniális.

A H3 még örök!
Jópofa az Azúr sárkány, ami igen ritka a játékban...

Plumper_ 2021.05.31. 17:59:34

emlékszem, mennyire, de mennyire hype-olták, hogy Sean Connery a sárkány hangja!
aztán szinkronizálva ment.

Mark Bolt 2021.05.31. 23:47:59

Fantasztikus zenéje van. Arra emlékszem, hogy azért akkora hatást nem tett ránk. Pedig moziban láttuk.

midnight coder 2021.06.01. 09:13:16

A sztorija annyira nem jött be, az a CGI pedig ami benne volt, már akkor is gagyinak számított.

Benáresz 2021.06.01. 13:07:41

Még én is láttam a tévében kisgyerekként, a 2000-es évek végén.

Ez az az alap" fantasy történet, ami a leginkább jellemzi a műfajt.

Amikor később, "elemzői" szemmel újra megnéztem a filmet, volt egy összehasonlítás a fejemben, amikor Draco a sárkány csillagkép történetét meséli el Bowen-nek... ez pedig nem más, mint Sinkovits Imre másik nagy munkája, Az oroszlánkirály.

Talán a sárkányszív készítői közül valaki megnézte a mesét, és ezért hatott olyan hasonlónak.
süti beállítások módosítása