mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

20 éves a Mulan

2018. június 20. - Karsa Tímea

mulan-title-card.png

 

Idén, pontosan júniusban volt 20 éve, hogy kijött a Mulan című Disney rajzfilm. Ez volt a Disney 36. egész estés rajzfilmje.

A Mulan idejében még nem tudtam, mit adnak a mozik, így a mozis élmény kimaradt, viszont valami pontgyűjtő akció segítségével Anyukám egyik nap az eredeti videokazettával állított haza, úgyhogy hozzám is eljutott a kínai lány története, ráadásul még egyszer mondom: eredetiben! Mekkora szó volt akkor a kinyitható műanyag tok, a borító, na és az a sok előzetes, és persze az aláfestő zenével kék alapon a szöveg… Nem is húzom tovább az időt nosztalgiával, és hogy az eredeti kazettáról idézzek:

gw373h286.png

Fa Mulan – Ming-Na – Kiss Eszter/Auth Csilla

mulan1.jpgMulan, a szüleinek megfelelni akaró, bátor és önzetlen lány, akit Kiss Eszter szólaltat meg magyarul. Kiss Eszternek nem csak a természetes hangján kellett megszólalnia, hiszen a film során Mulannak el kell hitetnie magáról, hogy valójában fiú. A színésznő rendkívül jól látta el a rá bízott feladatot, így szerencsére a film második részében is ő szólaltatta meg a kínai harcos lányt. 

 

auth_csilla.jpg

Auth Csilla énekesnőnek is igen fontos szerepe volt a Mulan szinkronjában, hiszen ő volt Mulan énekhangja. Csilla rendkívül kedvesen válaszolt megkeresésünkre, és így emlékezett a munkálatokra: ,,Úgy szokott működni a Disney-nél, hogy megérkezik a film Amerikából, és minden szerepre öt színészt és énekest hallgatnak meg. Megkapod az egyik dalt, hozzá a szöveggel együtt a kottát és nagyjából egy percnyi anyagot kell felénekelni. A felvett anyagot kiküldik Amerikába, ahol összehasonlítják az eredetivel és azt választják ki, amelyik a legjobban hasonlít az eredeti hanghoz. Ha nincs az öt között olyan, akivel elégedettek, újabb castingot kérnek. Amikor felhívnak, hogy megkaptad a szerepet, megkapod az összes dal hanganyagát és kottáját, majd egy adott időpontra bemész felénekelni. A film ilyenkor még nincs kész, sem képileg, sem hangilag – legalábbis nekünk nem a véglegeset küldik. Általában félkész képanyagot láttam, és amikor a sajtóvetítésen megnéztem a kész filmet, a hangszerelés is más volt.” Az énekesnő mesélt nekünk a további rajzfilmes munkáiról is: ,,Borzasztóan szerettem rajzfilmeket énekelni. Nem ez volt az első, amiben énekeltem, hanem a Bűvös kard. Emlékszem, amikor készen lett a rajzfilm elmentünk megnézni a moziba. Ez egy szerintem elég félelmetes rajzfilm (már ha van ilyen) és a mozi tele volt gyerekekkel, akik hangosan hahotáztak a jeleneteken, amiknél mi egymás kezét fogva rettegtünk”.

 

Mushu – Eddie Murphy – Kálloy Molnár Péter

mulan2.jpg

Mushu szerény véleményem szerint az egyik legviccesebb kisállat-szereplő az összes Disney rajzfilmben. Eredeti hangja Eddie Murphy és szerencsére nem utána, hanem Mushu karaktere után ment a szinkronrendező. Elképzeltétek már Mushut Dörner György hangján? Kálloy Molnár Péter telitalálat volt, fantasztikusan jól adta a bőbeszédű, túlbuzgó sárkányt.

 

 

Shang – BD Wong – Stohl András

mulan6.jpgStohl András ekkoriban még csak úgy szerepelt szellemi tárházamban, mint Simba, úgyhogy örömmel hallottam újra, ezúttal is a férfi főszereplő szerepében. Énekelnie is kellett, de nyilván ez sem volt új terep számára, mert ha máshol nem, Simbaként hallhattuk már megcsillogtatott énektudását.

 

Shan-Yu – Miguel Ferrer – Vass Gábor

mulan3.jpgHa volt a Disneyben gonosz, akitől felállt a hátamon a szőr, az Shan-Yu volt. Emberszerűtlen képződménynek láttam, mégis ember. A szürke arc, és a sárgán világító szem mellé megkaptuk Vass Gábor hangját a létező legmélyebb tónusban. Nem szólal meg sokat, de akkor nagyon, és sikerült elérni a célt: az ember szabályosan félt a szereplőtől. 

 

 

A Fa család fő szelleme – George Takei – Sinkovits Imre

mulan5.jpg

Egy korábbi cikkből már kiderült, hogy Sinkovits Imre nagyon szeretett szinkronizálni. Ahogy nem először, most is a bölcs öreg szerepét kapta, és hát persze, hogy tökéletes a szinkron, hiszen Sinkovits Imre csinálta.

 

 

 

Ugye Ti is szerettétek a Mulant? Ki volt a kedvenc szereplőtök? Na és a kedvenc jelenet? 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2014054308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2018.06.21. 10:11:36

"hát persze, hogy tökéletes a szinkron, hiszen Sinkovits Imre csinálta" - ezzel nem lehet nem egyetérteni.
süti beállítások módosítása