mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

30 éves a Holt költők társasága - 5 dolog, amit tanulhattunk belőle

2019. június 10. - paddydori

dead-poets-society-desktop-wallpaper.jpg

Robin Williams nagyszerűségét az adta, hogy amellett, hogy kiváló komikus és vígjáték-színész volt, aki zseniálisan tudott játszani az arcával és a hangjával, ugyanilyen jól megállta a helyét komolyabb, drámaibb szerepekben is. Mindkét műfajból sokat megtalálhatunk filmjei között, ha végignézzük a karrierjét, a Mrs. Doubtfire-ről és a Patch Adams-ről például már írtunk is nektek, mai évfordulósunk azonban talán még ismertebb és még nagyobb üzenetet hordoz. 30 éves a Holt költők társasága.

Az alaptörténet és konfliktus egyszerű, mégis nagyszerű - a szigorú hagyományok alapján nevelő, konzervatív és teljesítménycentrikus Welton Akadémia új irodalomtanárt kap volt növendékük, John Keating személyében, aki a többi tanárhoz képest merőben más szemléletet vall. Szeretné megtanítani a fiúknak, hogy önállóan gondolkodjanak, kövessék az álmaikat és nem baj, ha a realitás helyett a romantikát választják. Egy kis baráti társaság megtalálja Keating fotóját egy régi iskolai évkönyvben, és mellette a leírást a Holt költők társaságáról. Tanárukhoz hasonlóan ők is összegyűlnek hát péntek esténként, hogy saját vagy más költők verseit olvassák fel és "kiszívják az élet velejét". A film tele van örökérvényű tanácsokkal/tanításokkal, amiken nem csak a diákok, hanem a nézők is elgondolkozhatnak. Ilyenekből szemezgettünk az évforduló alkalmából.

“Kukaceledel vagyunk. Mert ha hiszik, ha nem, mind akik most itt állunk, egy napon megszűnünk lélegzeni, kihűlünk, meghalunk.“

Keating legelső órán elhangzó tanítása, a “Carpe Diem” végigvonul az egész filmen, több ponton is előremozdítva a cselekményt - például Overstreet ezt mantrázva hívja fel a lányt, akit szeret, és erre gondol akkor is, amikor felkeresi őt az iskolájában, és felolvassa az általa írt verset. Tudom, nagyon elcsépelt, szinte már Oravecz Nóra-féle idézetnek tűnik az “Élj a mának!” felszólítás, de ahogyan Keating előadja, abban van valami tényleg elgondolkodtató. Talán azért is, mert Tordy Géza hangjából egyfajta egyetemes bölcsesség árad, és neki mindent elhisz az ember. Bár Mikó Istvánt hallottuk a leggyakrabban Williamset szinkronizálni, ide szerintem nem illett volna az ő bohókás, kedves hangja.

 “Amikor valamiben egészen bizonyosak, gyorsan nézzék meg más szemszögből is.”

Nekem ez a kedvenc "igazságom" az egész filmből, és ezt olyan keveset gyakoroljuk a mindennapokban. Pedig a konfliktuskezelés, vitakultúra, de csak simán a hétköznapi élet egyik legegyszerűbb és legalapvetőbb ténye kellene, hogy legyen. Többek között Neil apukája, Mr. Perry is alkalmazhatta volna ezt, és talán fia élete nem ér ilyen tragikus véget. A karaktert egyébként Rajhona Ádám szólaltatta meg a magyar változatban.

“Azt akarom, hogy leljék meg a maguk útját mihamarabb, induljanak el rajta a maguk tempójában. Mindegy, hogy merre, mindegy, hogy hogyan, akár peckesen, akár kergén, akárhogyan.” 

Keating egyik legérdekesebb tanítási példája az, amikor a konformitást mutatja be a srácoknak az udvaron. Azzal az egyszerű ténnyel, hogy eleinte egymástól eltérő módokon, majd fokozatosan egymáshoz hasonlítva kezdenek el körbe-körbe sétálni, rávilágít arra, hogy "mennyire nehéz megőrizni önmagunkat a többiekkel szemben".

“Ezt nem lehet rőfre mérni, ez költészet.”

A verselemzést valószínűleg a legtöbb diák ki nem állhatta középiskolában, hacsak nem volt olyan jó tanára, mint Mr. Keating, vagy nekem Gál Ildikó (ha olvassa, innen is üzenem, hogy mindent köszönök!). Bár osztályozni könnyebb úgy, ha meg van adva egy "hivatalos magyarázat" arról, hogy mit gondolt a költő, a való életben ez nem így működik, nem így élvezzük az irodalmat. A filmben Neil Perry olvasta fel Pritchard professzor értekezését az előszóban arról, hogy hogyan kell verset elemezni, és csak remélni tudom, hogy ezt igazából senki sem fogalmazta meg még így, és a forgatókönyvírók túlzásáról van szó. Perrynek egyébként Rudolf Péter volt a hangja, nekem elég szokatlan volt ugyan, kicsit túl érett a karakterhez képest.

A film szinkronjának stáblistája egyébként tömve van csupa ma is foglalkoztatott hangokkal - Bor Zoltán, Schnell Ádám, Pusztaszeri Kornél, Lippai László, Boros Zoltán, Dobránszky Zoltán szinkronizálták a Holt költők társaságának tagjait, de hallottuk a filmben Menszátor Magdolnát, Lux Ádámot, Rátóti Zoltán, Spilák Klárát és még sok más kiváló kollégájukat is.

"Ó Kapitány, kapitányom!"

A film legszebb és legismertebb jelenete egyértelműen az utolsó, amikor a diákok a padokra állva búcsúznak Keatingtől. Ez a jelenet nem egy leckéről szól, sokkal inkább arról, hogy a diákok megmutatták tanáruknak az utolsó utáni pillanatban, hogy ért valamit a velük töltött idő, hogy végül sikeresen át tudta adni nekik a tudást, amit szeretett volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5914880172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

icipici lencsilány 2019.06.11. 16:43:35

@MAXVAL bircaman közíró: Kiváncsi vagyok, neked melyik a kedvenc filmed.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.06.11. 16:59:13

@MAXVAL bircaman közíró: Évek óta őrjöngsz, de szerintem most értél a mélypontodra. Szerintem ezen a negatív csúcson hagyd abba és vonulj vissza! :)))

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2019.06.11. 18:59:58

@MAXVAL bircaman közíró: Jellemzően csak azok nem szeretik, akik nehezen viselik el a másként gondolkodókat. Tény, a barnanyelvűeknek erős kritika :D

Leylandi 2019.06.11. 21:58:11

@MAXVAL bircaman közíró: általában bírom a beszólásaid közül nem a politikaiakat, hanem a polgárpukkasztó jellegűt. Van bennük valami... egyedi, szembemenés a bégető fősodorral. De ez nem az volt. Ez csak öncélú bunkóság, bocs :-(

pangea 2019.06.11. 21:58:40

Az egyik legjobb film!

MaCS_70 2019.06.12. 01:00:43

A kedvenc filmem. 1990 tavaszán néztem meg a szép emlékű Május 1. moziban, és ahogy sétáltam utána végig a Mártírok útján, az járt a fejemben, hogy erre a filmre minden barátomat el kell küldenem.

MaCS

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.12. 05:54:50

@icipici lencsilány:

Sok van, nem tudok kiemelni egyet,

Ha ennek a kategóriáját nézzük, azaz a romantikus műfajt, akkor abból a kedvencem a Valahol az időben. De ezt se tenném be a legjobb 10 közé.

gigabursch 2019.06.12. 07:08:08

Eltekintve RW ripacskodásától szerintem jó film.

chrisred 2019.06.12. 08:23:21

@MAXVAL bircaman közíró: Szájbarágós, mert tinédzsereknek készült. Nem tudom, mitől lenne hazug. Az biztos, hogy nem bolsevik szemléletű.

Leylandi 2019.06.12. 08:29:18

@MAXVAL bircaman közíró: miért lenne nyálas? Önmagában az, hogy nincs a végén az össznépi férfibuzulás, ami az amcsi filmek 99,999 %-ának kötelező kelléke (durvábbaknál, mint pl. a Gyűrűk ura, ráadásul ágyban), már kiemeli a népes mezőnyből. És hazug... tudod, egy csomó film valójában mese... Sose történt meg. A fontos tanulságai viszont nagyonis igazak és valósak. Ha csak annyit jegyzel meg belőle, hogy ne verd agyon mindig a gyereked álmait, már megérte megnézni. Értem én, hogy vicces dolog mindenre, amit a köznép valamire is értékel, valami szarízűt böffenteni, de ha ezt válogatás nélkül teszed, az nem merész, nem különleges, csak gyerekes. Elveszik az értelme, hogy neked van egyedi látásmódod. Mert az értelem nélküli dacolás, az nem az, olyanja minden kis hülyegyereknek van. Merj értelmes lenni!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.12. 09:19:57

@chrisred:

Azaz nem jó műalkotásként. Tinidzséreknek se úgy kell művet csinálni, hogy a főszereplő kiáll és elmondja az örökigazságot.

De sajnos manapság nagyon népszerű a Kis Herceg típusú gagyi bulvár. Atya Isten, ez a szar könyv benne van a 20 legnépszerűbbben. Ide süllyedt a liberális emberiség. Hozzá képest a Holt Költők semmi különös, szimpla szar halivúdi futószalagtermék.

chrisred 2019.06.12. 09:29:47

@MAXVAL bircaman közíró: Speciel a Holt költők társaságában pont nem az van, hogy bárki is elmond valamilyen örök igazságot. Éppen arról szól a sztori, hogy nincs jó vagy rossz választás. Csak választási lehetőség van, és bármelyik döntés vezethet akár a boldogság, akár a tragédia felé.

chrisred 2019.06.12. 09:35:13

@chrisred: Amikor megcsinálták a film női változatát (Mona Lisa mosolya), pont azért lett sematikus és sekélyes, mert ki is mondta az értékítéletet a választási lehetöségek között.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.12. 09:40:04

@Leylandi:

Attól, hogy valaminek az üzenete jó még nem következik, hogy az jó is.

Szívesebben nézek egy jó filmet, mely hazug üzenetet küzvetít művészien, mint silány szart, mely igazságot mond.

Mondjuk nézd meg az amerikai "keresztény film" iparágat. Gagyi produkciók, idióta történettel, iszonyúan rossz színészekkel, olyan nyálas, hogy az ember a film végén drukkol, hogy győzzön a rossz.

Sokkal jobb ennél egy jó mű, mely hamis üzenetet közvetít.

Ha a jószándék lenne a mű milyenségének meghatározója, akkor nem létezne művészet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.12. 09:48:15

@chrisred:

Oké, neked tetszett, erről felesleges vitázni.

Én Robin Williams gyakorlatilag összes filmjét utálom egyébként. Emberidegen, hamis, buta.

Komolyan hittem, színészként tehetségtelen. Aztán láttam egy filmjét, az Egyórás Fényképet, ahol normális szerepet kapott, s kiderült: tehetséges színész, csak mindig szar szerepeket kapott.

paddydori 2019.06.12. 10:41:15

@MAXVAL bircaman közíró: Neked mindig olyan rendkívül épületes, mindenre kiterjedő, és - biztos úgy gondolod, hogy - egyedi hozzászólásaid vannak. Egyszer sem olvastam még olyat tőled, amiben tetszésed fejezed ki egy posztommal/posztunkkal kapcsolatban. Vagy ilyen megkeseredett vagy, akinek semmi sem jó, vagy csak egy troll, de a továbbiakban így fogom nézni a megnyilvánulásaidat. Ma is tanultam valamit, köszönöm! :) Szép napot!

chrisred 2019.06.12. 10:51:21

@MAXVAL bircaman közíró: Nem érdemes a színészeket a szerepeikkel azonosítani. A halászkirály legendája az egyik kedvenc filmem, abban Robin Williams szerepe teljesen független volt attól, mint amiket előtte és utána eljátszott.

Pipas 2019.06.12. 10:51:55

Egy film, amit buta emberek csináltak még butábbaknak azzal, hogy "jé, már milyen zseniális". Üres közhelyek, sekélyes, buta frázisok bölcsességnek álcázva, sznob, álértelmiségi művészkedés.

"Éppen arról szól a sztori, hogy nincs jó vagy rossz választás."

Igen, ez nagyon jól leírja az egész film butaságát. A faszi végig azt bizonygatja, hogy a nagy okosság, a jó választás az, hogy nincs is nagy igazság és jó választás. Egy tanár, aki azt tanítja, hogy tiszta hülye az, aki tanul. Az egyetlen mondanivaló nagyjából az, hogy "mindenki csináljon máshogy mint a többiek". Abszurd.

A Monty Python Brian élete ezerszer több bölcsességet tartalmaz, ahol mindenki egyszerre kijabálja, hogy "mi mindannyian különbözőek, egyéniségek vagyunk", mire az egyik csávó a háttérből bekiabálja, hogy "én nem". :)

Pipas 2019.06.12. 10:53:58

"végül sikeresen át tudta adni nekik a tudást, amit szeretett volna"

Ja, mindannyian felállnak a padra és bebizonyítják, hogy fantáziátlan birkák, akik egyhangúlag fel tudnak állni a padra. Nagy tudás, mondhatom.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.12. 11:26:28

@Pipas:

Igen, mint egy mlm-toborzás: mindenkiből millllliárdos lesz, mert egyéni tehetsége erre utalja őt, s ezt tömegesen, együtt üvöltik, parancsszóra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.12. 11:28:36

@paddydori:

"amiben tetszésed fejezed ki egy posztommal/posztunkkal kapcsolatban"

Alapvetően én is csak egy kisember vagyok, s a kisember akkor sokkal hajlamosabb megszólalni, ha valami nem tetszik neki, mint ha valami tetszik neki.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.12. 11:38:06

@chrisred:

Pedig bizony sokszor jó színészek is beszorulnak szerepekbe.

chrisred 2019.06.12. 11:43:53

@Pipas: "Az egyetlen mondanivaló nagyjából az, hogy "mindenki csináljon máshogy mint a többiek"."

Szerintem erről szó sem volt, csak arról, hogy ne abból álljon az életük, hogy állandóan azt csinálják, amit mások mondanak nekik. És ez nem a film, hanem Keating mondanivalója volt, amit a film sztorija egyáltalán nem támasztott alá, hogy az egyetlen helyes út.

Pipas 2019.06.12. 11:54:46

@chrisred: "Szerintem erről szó sem volt, csak arról, hogy ne abból álljon az életük, hogy állandóan azt csinálják, amit mások mondanak nekik. "

A kijelentésed logikailag ekvivalens az én kijelentésemmel. Nem csak arról szól a film, hogy mit "mondanak nekik" hanem a "peer pressure" -ről is. Asszem tán csoportnyomásnak vagy minek mondják magyarul.

"amit a film sztorija egyáltalán nem támasztott alá"

Dehogynem. Ezt bizonygatta a tanár. Ez tetszett a diákoknak. Nem azt, hogy ez az egyetlen helyes út, de azt, hogy ez a helyes út.

chrisred 2019.06.12. 12:36:40

@Pipas: "Dehogynem. Ezt bizonygatta a tanár. Ez tetszett a diákoknak. Nem azt, hogy ez az egyetlen helyes út, de azt, hogy ez a helyes út."

Igen, ezt írtam. Nem a film álláspontja volt, hanem a film bizonyos szereplőinek álláspontja.

chrisred 2019.06.12. 12:40:29

@Pipas: Nem ekvivalens, mert a te állításod szerint kénytelenek lennének mást csinálni, mint a többiek, még akkor is, ha nem akarnák. Míg az enyém szerint csinálhatnák azt, amit a többiek, de ne azért tegyék, mert mások ezt mondják nekik.

Pipas 2019.06.12. 14:09:22

@chrisred: "Nem ekvivalens, mert a te állításod szerint kénytelenek lennének mást csinálni, mint a többiek"

Legalább egyszer. A negáltban az univerzális kvantor helyett az egzisztenciális kvantor áll:

nem mindig azt csinálod, amit mondanak neked -> legalább egyszer nem azt csinálod, amit mondanak neked

"Míg az enyém szerint csinálhatnák azt, amit a többiek, de ne azért tegyék, mert mások ezt mondják nekik."

Értelmetlenség, mivel az emberek nem tudhatják, hogy mit miért tesznek. Nem tudhatod, hogy nem azért teszed, amit teszel, mert mondták neked, hanem a szabad akaratodból. ;)

Pipas 2019.06.12. 14:11:27

@chrisred: "Igen, ezt írtam. Nem a film álláspontja volt, hanem a film bizonyos szereplőinek álláspontja."

A filnek nincs "álláspontja", az alkotóinak van, azok meg a film karaktereinek álláspontján keresztül mutatják be a saját álláspontjukat. Nem hiszem, hogy ebben a filmben iróniát vagy szatírát vagy ilyesmit használtak volna, legalábbis elég biztos lehetek, hogy a film főszereplőinek az álláspontja a film készítőinek az álláspontjával esik egybe.

chrisred 2019.06.12. 14:12:02

@Pipas: "Értelmetlenség, mivel az emberek nem tudhatják, hogy mit miért tesznek."

Már aki. :)

chrisred 2019.06.12. 14:19:25

@Pipas: "A filnek nincs "álláspontja", az alkotóinak van, azok meg a film karaktereinek álláspontján keresztül mutatják be a saját álláspontjukat."

Hát, léteznek ilyen röpiratszerű sematikus alkotások is, de korántsem jellemző. Főleg, mert általában a művek szereplőinek ütközik az álláspontja, és ez okozza a drámai konfliktust. Ahogy ebben a filmben is.

Pipas 2019.06.12. 18:21:07

@chrisred: "Már aki. :)"

Az, hogy tudod mit miért teszel csak egy illúzió.

"Főleg, mert általában a művek szereplőinek ütközik az álláspontja, és ez okozza a drámai konfliktust."

És általában van egy olyan, hogy protagonist. Általában igen könnyű felismerni. ;)

chrisred 2019.06.13. 07:06:41

@Pipas: Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a mű alkotója azonosul a mű főszereplőjének álláspontjával. Legalább ugyanannyi példát lehet arra hozni, amikor pont elítéli.

Koós István 2019.06.15. 06:45:24

Ez a film úgy hülyeség, ahogy van. Csak röviden.

1. "Szívd ki az élet velejét!" Ez a tanács egy üres, semmitmondó értelmetlenség, olyasmi, amit Müller Péter meg a hozzá hasonlóak szoktak mondani. Ebben semmi konkrét nincs.

2. Egy tanárnak nem feladata, hogy megmondja a diáknak, hogyan kell élni. Adhat tanácsot, de csak ha kérnek tőle. Közvetíthet értékeket, de legjobb, ha azt a saját példájával teszi, és nem kell beleszólnia közvetlenül mások életébe.

3. Keating azzal kezdi, hogy kitépeti a neki nem tetsző oldalakat a tankönyvből. Ez nem más, mint könyvégetés. Ez nem önálló gondolkodásra nevelés, ez barbárság. Nem az az önálló gondokoldás, hogy megsemmisítjük a nekünk nem tetsző nézeteket, ez a nácizmus. Az önálló gondolkodás az alázattal kezdődik: megértjük, mások hogyan gondolkodnak, mit mondtak, megismerjük a hagyományt, és aztán ahhoz képest próbáljuk kidolgozni a saját nézőpontunkat.

4. Keating, amikor elveti a tankönyv nézeteit, közben feltétlen egyetértést vár a diákoktól, egyszerűen kinyilatkoztat, nem érvel. Egyszerűen megmondja, hogy mi az irodalom, és kész. Ez egy önjelölt próféta. Mit tenne, ha valamelyik diák azt mondaná neki, hogy ő igenis a tankönyvvel ért egyet? Igencsak frusztrálttá válna.

5. Amit Keating a versolvasás címszó alatt ajánl, az nem más, mint üres, értelmetlen, ostoba rajongás. Ez nem gondolkodás.

6. Amit Keating az ellenfél szájába ad, az nem létezik. Senki nem mondta, hogy a verseket csakis számokkal lehet leírni, és senki nem mondta, hogy az a verselemzés, hogy "mit gondolt a költő."

7. Nagyon primitív szembeállítás a jó, okos tanár és a maradi környezet szembeállítása. Az élet dolgai nem ilyen fekete-fehérek.

aster-x 2021.05.15. 17:15:26

@Koós István: Teljesen hibás következtetések.
- "Szívd ki az élet velejét" - tudod, a költészet pont azért az, ami, mert nem szó szerint kell értelmezni. Nem rőfre mérik, ahogy a filmben is elhangzik. Ne is legyen semmi konkrét egy versben, mert pont az a lényege, hogy szavakkal leírjon olyat, amin elgondolkozol, úgy, hogy nem tényszerűen írja le, hanem művészien.
- "Egy tanárnak nem feladata, hogy megmondja a diáknak, hogyan kell élni." - De, ez IS feladata, pont az lenne a lényeg, hogy az iskola valóban az életre neveljen, ne csak száraz lexikai tudásanyagot adjon. A tanárok munkaköri leírásában is az van: "oktató-nevelő munka...", érted, "nevelő" :)
- Semmilyen égetés nem történt. Egy jelenet, ami épp a túlzó viselkedéssel akarja rádöbbenteni a diákot, hogy merjen végre kilépni a komfortzónájából.
- "Az önálló gondolkodás az alázattal kezdődik." - tévedés, nem azzal kezdődik. Azzal végződik.
- "Mit tenne, ha valamelyik diák azt mondaná neki, hogy ő igenis a tankönyvvel ért egyet?" - valószínű brilliáns tanárként megoldaná a helyzetet és rávezetné a diákot, ahogy a félénkből is előhozta a "barbár rivallást".
- rajongás nélkül elég nehéz bármivel is komolyan foglalkozni
süti beállítások módosítása