mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

20 éve kezdődött a mágia - a Harry Potter és a bölcsek köve szinkronhangjai

2021. november 04. - paddydori

bolcsekk_ove.jpg
Bár előtte és azóta is voltak olyan franchise-ok, amik hatalmas kultusznak örvendtek, a brit írónő tollából származó varázsvilág nagyobb hatású volt az addigiaknál, hiszen generációkkal szerettette meg az olvasás élményét. Nem is volt kérdés hát, hogy megfilmesítik a könyvsorozatot. Ma van húsz éve annak, hogy az első Harry Potter film, a Harry Potter és a bölcsek köve megjelent a mozikban.

A kezdetek

J. K. Rowlingot több, mint tíz könyvkiadó utasította el, mielőtt a varázslótanonc történetét megvette volna a Bloomsbury. 1997 júniusában jelent meg az első rész az Egyesült Királyságban, hozzánk az Animus kiadó hozta el Tóth Tamás Boldizsár fordításában, 1999-ben. A sztori egy csapásra sikeres lett, és ezt látva a megfilmesítés jogaira a Warner Bros. csapott le, röviddel a könyv kiadása után. 2000-ben megkezdődtek a forgatás munkálatai Chris Columbus vezetésével, azonban nem ő volt a legelső név, aki felmerült a rendezői pozícióval kapcsolatban. Szóba jött Steven Spielberg, Jonathan Demme (A bárányok hallgatnak, Philadelphia), Brad Silberling (Lemony Snicket és a balszerencse áradása, Casper) és Terry Gilliam (Monthy Phyton) is.

Az írónő ragaszkodott ahhoz, hogy a film teljes szereplőgárdája brit legyen, így is lett, csupán néhány ír (és a másik iskolákból idelátogató karaktereket játszó) színésszel tettek kivételt. A szabályt olyan szigorúan betartották, hogy még a legendás Robin Williamset is vissza kellett miatta utasítaniuk, aki Rubeus Hagridot szerette volna eljátszani - ingyen. A három főszereplő, Harry, Ron és Hermione szerepére  nyílt castingot tartottak 2000 augusztusában. Több száz gyerek meghallgatása után elsőként Daniel Radcliffe-et választották ki, akit egy Copperfield Dávid-alakítás miatt szúrtak ki és hívtak be a rendezők. A pozitív válasz ellenére Radcliffe szülei ódzkodtak a szereptől, mert nagyon féltették fiukat. A következő lépés Ron és Hermione kiválasztása volt, végső fordulóként pedig fontos volt látni, hogy a három kisgyerek között vajon megvan-e a kémia, és együtt is jól mutatnak-e majd a vásznon. Azóta persze kiderült, hogy igen, de nézzétek ezt a gyöngyszemet, amiben Emma Watson a saját szövegén kívül a srácokét  is tudja, és tátogja közben:

A forgatás és érdekességek

A felvételek nagyrészt a Leavesden filmstúdióban, az Alnwick-kastélyban és Gloucester-katedrálisban történtek- amikor napvilágot látott a hír az utóbbi helyszínnel kapcsolatban, az óriási felháborodást keltett, és olvasói levelek százai fenyegetőztek a helyi újságokban azzal, hogy megakadályozzák majd a szentségtörőnek tartott munkálatokat. Végül aztán egyetlen egy tiltakozó jelent csak meg a helyszínen. Egyes tantermi és folyosós jeleneteket Oxfordban, illetve a Durham székesegyházban forgattak le, na és persze a londoni King’s Cross pályaudvaron, ahol ma már emléktábla jelzi, hol lenne a 9 és ¾ vágány. Négy hónapig tartott a munka, a film 125 millió dollárból készült el és ehhez képest 996 milliós bevételt hozott  a konyhára. 

Mivel Amerikában a bölcsek kövét nem “philosopher’s stone”-nak hanem “sorcerer’s stone”-nak nevezik, ezért a követ említő minden jelenetet duplán kellett leforgatni. 

A legelső színész, akit kiválasztottak, Robbie Coltrane volt, mert J. K. Rowling mindenképpen őt szerette volna Rubeus Hagrid szerepében látni. Az első két film Dumbledore-ja, a 2002 végén elhunyt Richard Harris unokája nyomatékos kérésére vállalta csak el a szerepet, aki imádta a Potter-könyveket. 

Amikor Harry meglátta a szüleit Edevis tükrében, Geraldine Somerville és Adrian Rawlins integettek ki Lily és James Potterként - azonban sokan nem tudják, hogy Lily szerepét felajánlották magának Rowlingnak is. Ő azonban tisztelettel visszautasította a felkérést, mert nem tartotta magát jó színésznek ahhoz, hogy akár egy ilyen kis szerepet is elvállaljon.

A könyvek kiemelkedő szereplője volt Hóborc, a kopogószellem, épp ezért rengetegen hiányolták őt a filmekből - pedig eredetileg szerepelt volna bennük. Rik Mayall alakította a hóbortos figurát, azonban jelenetei nem kerültek be az első részbe, és Hóborc a későbbiekben is távol maradt.

A baglyokat, akik a roxforti leveleket szállították Harrynek, 6 (!) hónapig tartott betanítani arra, hogyan tartsák a csőrükben a borítékokat. Rejtély, hogy pont ezt miért nem tudták megoldani speciális effektekkel...

A magyar szinkron

Csörögi István szinkronrendező a magyar szinkron szakma meghatározó egyénisége volt: megannyi színészpárost, Disney-rajzfilmet köszönhettünk neki és ő válogatta össze a Harry Potterek gyerekcsapatát is - kiváló érzékkel.

A vágó és a rendezőasszisztens a 2021-es Szinkronünnep díjazottja, Kajdácsi Brigitta volt, a szöveget pedig Tóth Tamás alkotta - aki a könyveket is fordította.

Hasonlóan ahhoz, ahogyan a film a főszereplő gyerekeket beemelte a köztudatba, hazánkban is egy csapásra ismert lett Gacsal Ádám, Berkes Bence és Szabó Luca hangja. Hármukat a mai napig sokan a varázslókarakterekkel azonosítják, pedig az azóta eltelt húsz évben rengeteg mindent letettek az asztalra a szakmában.

Harry Potter - Daniel Radcliffe - Gacsal Ádám

Ádám nyolcéves kora óta szinkronizál, első komolyabb szerepe az Őslények országa című rajzfilm kis főszereplője volt, de dolgozott a 101 kiskutya második verziós szinkronjában és A mesterséges értelemben is. Az első Harry Potter-film megjelenésekor castingot írtak ki a szinkronszerepekre, és körülbelül tíz szakmabeli gyerek felvételeit küldte el a stáb külföldre, akik közül ők Ádámot választották Harry hangjának. Ádám ekkorra már olvasta a Bölcsek kövét és egy interjúban elmondta, hogy tetszett is neki a varázslótanonc története. Elmesélte azt is, hogy visszanézve-hallgatva a régebbi filmeket bizony zavarja, hogy “csipog a hangja” Danieléhez képest, azonban a Tűz Serlegéhez eljutva már elégedett volt a hallottakkal, hiszen mutálása után “beérte” angol kollégáját. Talán megdöbbentő lehet, de amikor az iskolatársai felismerték a hangját a moziban, nem aratott osztatlan sikert, helyette irigykedés, piszkálás vette kezdetét, és idővel iskolát is váltott emiatt.

Szinkronos pályafutása során tovább kísérte Radcliffe filmjeit, de persze nem csak vele "együtt" hallottuk. Legutóbbi munkái között szerepel A holtak serege (Mikey Guzman), az Easttowni rejtélyek (Colin Zabel nyomozó) és a Kozmikus bűn (Braxton Ryle) is.

Ron Weasley - Rupert Grint - Berkes Bence

Berkes Bencének bevallása szerint nem volt nagy szinkronmúltja, amikor megérkezett az életébe Ron, mely a legelső nagy szerepe lett - és rögtön karriermeghatározónak is bizonyult. Ádámmal ellentétben ő nem olvasta a könyveket a szinkronmunkák előtt, így fogalma sem volt arról, ki az a Ron - persze ez nem befolyásolta a munka minőségét. A felvételek során a Jóbarátokhoz hasonlóan a Harry Potter szinkronstábja sem tudta, hogy a film mekkora dobás lesz, csak a díszbemutató felhajtását látva döbbentek rá, milyen óriási projektről van szó. Ahogyan Ádámot, úgy Bencét is érték beszólások annak idején az osztálytársaktól, sőt, megesett, hogy “odajöttek hozzánk, akár az utcán is, és azzal nyúztak, hogy beszélj már ronul….

Bence azóta is hallható a szinkronban kisebb-nagyobb szerepekben. Nem egy Netflix-moziban szerepelt már szinkronhangként, valamint ő volt például a #kövessbe című filmben Denzel Withaker magyar hangja, az Így neveld a sárkányod 3-ban Takonypóc (Jonah Hill), az Orgyilkos osztályban Billy, a Kszi, Simonban Lyle, és megannyi anime-karakteré is.

Hermione Granger - Emma Watson - Szabó Luca

Ötévesen, a Full House-ban kezdte a szakmát, amikor az Olsen-ikreket szólatatta meg a magyar közönség számára. Később ő lett a Farm, ahol élünkben Carry, majd jött egyik legkedvesebb szerepe, Pötty az Egy bogár életéből. Luca tízéves korában olvasta először a Harry Potter és a bölcsek kövét, ekkor még szó sem volt arról, hogy megfilmesítik, arról meg pláne nem, hogy neki is köze lesz hozzá. A könyv olvasásakor Hermione volt a kedvence, így dupla öröm volt, amikor értesítették, hogy megkapta a karakter szinkronizálásának lehetőségét. És hogy változott-e az életében valami akkor, amikor felfedezte környezete, hogy ő a kis boszorkány? Szerencsére nem sok minden, legalábbis negatív értelemben nem, néhányan autogramot kértek tőle, illetve az idősebb iskolatársak elkezdték Hermionénak becézni, de ez nem igazán zavarta. 

A trió másik két tagjához hasonlóan Luca is aktívan szinkronizál, Emma Watson magyarítása mellett övé volt a New Amsterdam kórházsorozat Minája és az Évek alatt Bethany-ja. Életmód és smink témájú Youtube-csatornáját pedig ezrek követik.

Perselus Piton - Alan Rickman - Tahi Tóth László

"Belekerültem az első részbe, aztán jött a következő, és így tovább. Írták is akkor egy újságban, hogy Tahi Tóth azt sem tudja, mi az a Harry Potter. Ez így természetesen nem igaz, de azt valóban nem tudtam, hogy ennyire népszerű. Egyébként Alan Rickmant is szeretem szinkronizálni, mert nagyon jó színész.” - mesélte szerepéről egy ízben a 2018-ban elhunyt színész. Dustin Hoffman és Pierre Richard állandó társa volt, a Harry Potter-generáció magyar gyerekei mégis Pitonként ismerték meg a hangját. Zseniális páros volt az övék, Tahi Tóth hihetetlen pontossággal adta át Rickman hanglejtését, noha utóbbinak sokan Helyey Lászlót tartották "igazi" hangjának a Die Hard óta.

Rubeus Hagrid - Robbie Coltrane - Hollósi Frigyes

"Varázsló vagy, Harry" - Hollósi Frigyes szájából hangzott el a film legelső fordulatát jelentő, emlékezetes mondata, aki Robbie Coltrane-t a Harry Pottereken kívül még a Van Helsingben, a Cincin lovagban és az Amerikai bérgyilkosnőben is magyarította már. A színművész, aki idén töltötte volna nyolcvanadik életévét, számtalan színpadi műben és filmben volt látható évtizedes karrierje során, a nézők viszont szinkronmunkái miatt is jól ismerték - például Kránitz Lajos mellett ő volt Darth Vader, az Oscar Connie-ja, vagy a Csengetett, Mylord? Alfredja.

Dursleyék - Richard Griffiths, Fiona Shaw, Harry Melling - Balázs Péter, Simon Eszter, Baráth István

A Dursley-család vagyis Harry nagynénje, nagybátyja és unokatestvére borzasztó emberekként szerepeltek a könyvekben és a vásznon is, de a sztori végére hármuk közül talán csak Vernon nem nyert feloldozást gonoszsága alól. Petunia és Dudley sokat mondó félmondatai és tétova mozdulatai Harry búcsúzásakor mintha kicsit enyhítettek volna megítélésükön, de azért nem zártuk őket a szívünkbe soha. A családapát Balázs Péter ("Vasárnap nincs posta!"), Petuniát Simon Eszter ("Ne sírj, kicsi Dudlimudli!"), fiukat Dudley-t pedig Baráth István ("Idén miért kapok csak harminchatot mikor tavaly harminchét volt?!") szinkronizálta.

Draco Malfoy - Tom Felton - Borbíró András

Amennyire utált a lenyalt hajú Draco karaktere, az őt alakító Tom Felton pont annyira kedves és szerethető, aki azóta is szívesen nosztalgiázik emlékezetes szerepével kapcsolatban. Szinkronhangja Borbíró András volt, akit már  Reszkessetek betörők 3-ban és a Gagyi mamiban is hallottunk, majd végigkísérte Felton "Malfoy-pályafutását". Később is dolgoztak "együtt", A majmok bolygója - Lázadás, a Titokban és a Stratton című filmekben.

Albus Dumbledore - Richard Harris - Makay Sándor

Makay Sándor több, mint másfél ezer szinkronmunkája közül egyértelműen Albus Dumbledore karaktere volt a legismertebb. Az iskolaigazgatót Richard Harris halála után Michael Gambon formálta meg Az azkabani fogolytól kezedve, a magyar hang azonban állandó maradt.

Minerva McGalagony - Maggie Smith - Kassai Ilona

Idén a 93. születésnapját ünnepelte Kassai Ilona, aki sokáig a legfiatalabb Kossuth-díjas színésznőnk volt, hiszen még nem volt 35, amikor az elismerést megkapta. A Született feleségekben Karen McCluskey, a Gyilkos sorokban Mrs. Jessica Fletcher hangja volt, és nem egyszer magyarította Betty White-ot, Ellen Burstyn-t és Vanessa Redgrave-t. Valószínűleg el sem tudnánk képzelni a Griffendél házvezetőnőjét más szinkronhanggal, olyannyira tökéletes választás volt McGalagony szinkronhangjának Kassai Ilona.

Még az olyan "apróbb" szerepekre is nagy neveket és hangokat választott a stáb, mint Ollivander (Gruber Hugó), Félig Fej Nélküli Nick (Galkó Balázs), Madame Hooch (Szabó Éva), Mógu Professzor (Lippai László), Argus Frics (Varga Tamás), Filius Flitwick (Szokol Péter), vagy épp a Kövér Dáma (Halász Aranka).

Ti szinkronosan vagy eredetiben láttátok először az első Potter-filmet?

 Borítókép forrása: Northfoto

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5216740290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisztián Károly Györe 2021.11.05. 17:31:36

40 voltam mikor láttam...2015ben. 7 nap alatt elolvastam a könyveket. Azóta kvizversenyekre is járok érte

wrstjnethn 2021.11.05. 20:31:16

"...hiszen generációkkal szerettette meg az olvasás élményét. Nem is volt kérdés hát, hogy megfilmesítik a könyvsorozatot." Na, pont így lehet megölni az olvasás szeretetét. Végre van pár jó könyv amit olvasnak a gyerekek, nosza cisnáljunk belőle filmet, nehogy véletlenül olvasniuk kelljen...

Ezékiel Csíkszentmihályi 2021.11.05. 22:19:15

Én előbb láttam a filmet anno 11 évesen, mikor megjelent a moziban, és csak aztán olvastam a könyveket (az első négyet, ami megjelent a 2. film előtt), szóval működik ez fordítva. És ebben az esetben kellettek a filmek is, melyek jócskán megdobták a HP népszerűségét, egyébként közel se olvasta volna annyi ember, főleg nem Anglián kívül. A könyv népszerű volt már Angliában is, de Magyarországon egyáltalán nem, csak a film megjelenése után lett az.

Maxim Tsigalko 2021.11.06. 09:03:06

Én pont arra emlékszem a Malfoyt alakító sráccal kapcsolatban, hogy utálta a szerepet, mert a gyerekek, akik felismerték az utcán (vagy akárhol), elsírták magukat vagy szidták őt, mint a bokrot.
süti beállítások módosítása